FNV stevent af op staking in UMCG

nieuws
Een staking van UMCG-personeel in 2018 - Foto: OOG Radio & Televisie

Het eindbod voor een nieuwe cao in de universitaire ziekenhuizen, dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra een paar uur voor het verstrijken van het ultimatum neerlegde, is volgens vakbond FNV zeer teleurstellend. Daarom bereiden vakbondsleden een staking voor op dinsdag 28 september. Ook in het UMCG wordt dan hoogstwaarschijnlijk een zondagsdienst gedraaid.

De bonden eisen structurele loonsverhoging van drie procent voor alle medewerkers, goede afspraken over arbeids- en rusttijden en aanpak van het personeelstekort. Maar volgens vakbond FNV probeert de NFU met het huidige eindbod  medewerkers tegen elkaar uit te spelen.

“Voor de NFU blijkt de één wat meer van waarde dan de andere, terwijl iedereen zo enorm hard nodig is binnen de UMC’s en daar waardering voor dient te krijgen”, zo stelt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. “Daarom gaan wij ervan uit dat collega’s solidair met elkaar zijn en zich niet door het slechte eindbod laten leiden.”

Acties op 28 september

De komende weken zijn er bijeenkomsten gepland in de ziekenhuizen. Afhankelijk van de reactie tijdens de bijeenkomsten beraadt de FNV zich of zij het eindbod zal voorleggen aan haar leden. Als het eindbod niet wordt geaccepteerd, volgen er acties.

Dat zou betekenen dat medewerkers op 28 september voor een dag het werk neerleggen en alle planbare zorg niet doorgaat. ‘Uiteraard staat de patiëntveiligheid voorop en wordt alle spoedzorg gegarandeerd”, stelt Merlijn. Op de andere afdelingen wordt er een zondagsdienst gedraaid op de betreffende dinsdag.