Bakfiets brengt planten bij inwoners van Helpman in ruil voor tegels: “Geslaagde dag”

nieuws
Foto: Henk Hindriks

De organisatie Duurzaam Helpman kijkt tevreden terug op de tegelwipactie die zij zaterdag in hun wijk hielden. Honderden tegels kregen een groene bestemming.

“We zijn heel enthousiast over het verloop van de dag”, vertelt Henk Hindriks van de organisatie. “Kijk, bij zulke acties wil je altijd meer. Maar als je je bedenkt dat we 25 aanmeldingen hadden en dat er vandaag overdag nog eens spontaan drie bij kwamen, dan kunnen we heel erg tevreden zijn.” Bij de actie reden vrijwilligers op bakfietsen, voorzien van een ouderwetse bel, door de wijk. “De helft van de bakfiets werd bezet door planten, de andere helft van de bakfiets was leeg. De bedoeling was om gaandeweg de dag alle planten kwijt zien te raken en om met een bakfiets vol tegels weer terug te komen.”

NK Tegelwippen
De actie maakt onderdeel uit van het NK Tegelwippen. Deze actie heeft als doel om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen om meer biodiversiteit in de wijken te krijgen. “De tuinplanten zijn gesponsord door de gemeente Groningen. Iedere bewoner die een tegel inleverde, mocht twee planten uitzoeken. De tegel wordt vervolgens ook kosteloos door de gemeente opgehaald. Enerzijds krijgen ze een nieuwe bestemming in de wijk, anderzijds worden ze door de gemeente hergebruikt, gerecyclet of verpulverd.”

Tegels
Hoeveel tegels er verwijderd zijn: “Er zijn vandaag 175 tegels bij ons ingeleverd die een afmeting hebben van dertig bij dertig centimeter. Daarnaast werden er ook nog eens 1.536 klinkers gewipt. Dus een ontzettend mooi resultaat.”

Vergroenen
Het vergroenen van de wijk Helpman stond eigenlijk al voor de zomer gepland. “Dat hebben we toen niet door laten gaan vanwege corona. Daarom hebben we het nu gehouden. Het moest nu ook wel omdat het NK Tegelwippen tot eind september duurt. En dat we er vandaag zulk mooi weer bij hadden, dat is natuurlijk geweldig.” Het vergroenen van de wijk is niet het enige doel van de actie. “Het is ook een mooie actie om met elkaar in contact te komen. Om de sociale interactie te bevorderen. En dat is heel goed gelukt.” De organisatie overweegt om volgend jaar opnieuw een actie te organiseren.

Foto: Henk Hindriks
Foto: Henk Hindriks