Arriva mag nachttrein van Groningen naar Schiphol laten rijden

nieuws
Foto: Ramon Vreeman

Arriva mag drie nieuwe treindiensten verzorgen in Nederland. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald.

Arriva wil onder meer met nachttreinen van Groningen en Maastricht naar Schiphol rijden. Het vervoersbedrijf wil deze treinen vanaf 2023 laten rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het plan is om de trein vanuit Groningen om 01.00 uur te laten vertrekken. Die moet dan binnen 2,5 uur op Schiphol arriveren. Onderweg stopt de trein op de grotere stations. Op dit moment rijden er ’s nachts geen treinen over deze routes naar Schiphol.

Overdag rijden de Nederlandse Spoorwegen over deze routes, als onderdeel van de hoofdrailconcessie. Nieuwe Europese regels maken het mogelijk dat ook andere vervoerders over hetzelfde spoor rijden, mits dat geen negatieve gevolgen heeft voor de NS. Daar is volgens de ACM geen sprake van. Wel moet spoorbeheerder ProRail nog onderzoeken of er rond die tijdstippen genoeg capaciteit op het spoor is. Die capaciteit is er hoogstwaarschijnlijk wel.