Architectuurprijzen voor het Geheugenbalkon, wooncomplex Kempkensberg en Park Meerstad

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Het Geheugenbalkon, het wooncomplex Kempkensberg en Park Meerstad zijn de winnaars geworden van de Groninger Architectuurprijs. Dat bleek vrijdag bij de prijsuitreiking in EMG Faktors.

De vakjury, bestaande uit zes architecten uit Amsterdam, koos voor het Geheugenbalkon aan de Hereweg, een ontwerp van Studio LA. De tweede prijs ging naar het nieuwe hoofdkantoor van NNZ aan de Aarhusweg, ontworpen door TEAM 4 Architecten. De derde prijs was voor de herinrichting van het Akerkhof, door Stadsontwikkeling Gemeente Groningen en Anouk Vogel.

Aan de online verkiezing op de website van de Groninger Architectuurmaand brachten dit jaar ruim 11 duizend mensen hun stem uit. Winnaar werd Park Meerstad, een ontwerp van LAOS Landschapsarchitecten en Jeroen Doorenweerd. Als tweede eindigde het nieuwe hoofdkantoor van NNZ, en als derde The Market Hotel op de Grote Markt, een ontwerp van Thomas Müller Ivan Reimann Architekten.

De publieksjury, die met de Specialistenbus alle genomineerde projecten bezocht, koos voor het wooncomplex Kempkensberg van De Zwarte Hond. De woningen aan de Vossenburglaan in Meerstad van vector-i werden tweede. De gedeelde derde prijs was voor het Geheugenbalkon en het hoofdkantoor van NNZ.

De Groninger Architectuurprijs is de jaarlijkse prijs voor goed ontwerp in de gemeente Groningen. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp.