RUG-professor krijgt drie ton van luchtmacht VS om geheugenverlies door slaaptekort te herstellen

nieuws
Afbeelding via Pixabay

Robbert Havekes, professor aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, heeft een subsidie ontvangen van de Amerikaanse luchtmacht ter waarde 300.000 dollar voor het project ‘Herstel van toegang tot herinneringen die ‘verloren’ zijn gegaan als gevolg van slaapgebrek’.

Havekes en een mede-onderzoeker uit de VS ontdekten onlangs dat slaapgebrek niet leidt tot geheugenverlies. In plaats daarvan is de toegang tot informatie de verloren beperkt. De onderzoekers willen nu medicijnen gaan ontwikkelen, waardoor deze ‘verloren’ informatie weer toegankelijk wordt voor gebruik door de hersenen.

Slaapgebrek is een veelvoorkomend probleem bij luchtmacht-piloten, met name als ze lange tijd stand-by moeten zijn of lange vluchten moeten uitvoeren.

 

Deel dit artikel: