Mensen die nog uitgenodigd moeten worden krijgen Pfizer- of Moderna-vaccin

nieuws
Foto Wouter Holsappel. Corona, inenting,vaccinatie

Mensen die nog uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie krijgen het Pfizer- of Moderna vaccin. Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over.

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid laat weten dat iedereen die is geboren in 1982 en latere jaren nu alleen het Pfizer- of Moderna-vaccin krijgt aangeboden. Volgens GGD GHOR staan er op dit moment 167.000 vaccinaties met Janssen gepland. Het gaat om mensen uit de geboortejaren 1967, 1968 en 1976. Zij krijgen de mogelijkheid om hun geplande vaccinatieafspraak te wijzigen. Daarvoor moet dan wel een nieuw afspraak gemaakt worden.

De Gezondheidsraad kwam woensdagochtend met het advies omdat het Janssen-vaccin ernstige trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes als bijwerking kan hebben. In het buitenland zijn er verschillende meldingen bekend, in Nederland zijn vooralsnog geen meldingen gedaan. Het besluit van het kabinet betekent dat het vaccinatieprogramma ongeveer een week vertraging op gaat lopen. Echter wordt op de lange termijn winst geboekt omdat de vaccins van Pfizer en Moderna effectiever zijn.