The Men of Maple Leaf in première op Bevrijdingsfestival; ode aan Canadese bevrijders Groningen

nieuws

Aanstaande woensdag gaat de mini-documentaire The Men of Maple Leaf in première op het Bevrijdingsfestival Groningen. 

In de documentaire neemt Joël Stoppels, deskundige op het gebied van de Canadese bevrijdingsoperaties, de kijker mee langs de route die de Canadezen volgden om de provincie Groningen te bevrijden. Het spoor begint in de Stad, waar de 22-jarige Fred Butterworth de eerste Canadese soldaat was die in Groningen om het leven kwam. Het verhaal van John Spicer sluit de documentaire af. Hij was de allerlaatste Canadees die op Europese grond sneuvelde.

Naast archiefmateriaal en ooggetuigeninterviews heeft de docu een primeur met uniek filmmateriaal over het wel en wee van de ruim 7000 Canadese militairen die tot en met oktober 1945 in Groningen waren gestationeerd.

In de Suikerfabriek in de stad Groningen is een pop-up studio gebouwd waar een visuele radio-uitzending wordt opgenomen voor het Bevrijdingsfestival Groningen. Daar wordt de documentaire uitgezonden. Meer informatie over de docu te vinden op de websites van Groningen 40-45 en De Verhalen van Groningen.

Deel dit artikel: