Provincie en gemeente Groningen willen dat Rijk meebetaalt aan Wunderline

nieuws
Foto: TreinBas - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77275321

In een brief aan informateur Mariëtte Hamer vragen onder andere gedeputeerde Fleur Grapër (D66) en wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) aan het nieuwe Kabinet om een substantiële bijdrage aan de Wunderline.Ook voor de verdubbeling van de N33-Midden, tussen Zuidbroek en Appingedam, wordt een grote rijksbijdrage gevraagd.

Beide projecten staan sterk onder druk, omdat er extra geld is gegaan naar de aanpak van de zuidelijke ringweg en naar het project Groningen Spoorzone. Dit werd betaald uit de zogenaamde RSP-pot, waaruit ook de verdubbeling van de N33 en de Wunderline betaald zouden worden. Op dit moment ontbreekt in totaal 78 miljoen euro om de verdubbeling van de N33 Midden en de Wunderline uit te kunnen voeren.

De regio Groningen wil daarom in gesprek met het Rijk om te zoeken naar oplossingen. Volgens de ondertekenaars mag van het Rijk verwacht worden dat zijn verantwoordelijkheid neemt en  in een nieuw regeerakkoord een kansrijk perspectief biedt aan de twee projecten.

Naast de provincie en de gemeente Groningen, zetten ook wethouders uit de gemeentes Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Groningen en Oldambt hun handtekening onder de brief. Ook Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en de EDR staan achter de brief.

De brief is hier te lezen.