Rode Kruis: “EHBO-les moet vast onderdeel worden op middelbare scholen”

nieuws
Foto: Ch-info.ch - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3469340

EHBO-lessen moeten een vast onderdeel worden van het vakkenpakket op middelbare scholen. Daarvoor pleit Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik maandag.

Van Schaik zal hier aanstaande donderdag op aandringen tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. Volgens het Rode Kruis is het slecht gesteld met de kennis die jongeren hebben om hulp te kunnen verlenen. Zo weet slechts één op de zes tieners in ons land hoe je iemand moet reanimeren of hoe je een AED moet gebruiken als iemand hulp nodig heeft. “Terwijl jaarlijks gemiddeld 1,9 miljoen ongelukken in en om het huis gebeuren”, laat Van Schaik aan het ANP weten.

Uit onderzoek zou blijken dat veel jongeren graag kennis en vaardigheden op willen doen om levensreddend te kunnen handelen. “”Ons voorstel richt zich niet alleen op levensreddende vaardigheden zoals een reanimatie. Jongeren leren ook hoe ze moeten handelen bij epilepsie, een herseninfarct, een verstikking of bij ernstige bloedingen en brandwonden.” Volgens Van Schaik zou nu investeren betekenen dat we over een paar jaar een samenleving hebben waarin iedereen een ander kan helpen. Aanleiding voor het voorstel van het Rode Kruis is een burgerinitiatief uit 2019 dat 60.000 keer is ondertekend.