Kuiken van paartje zeearenden dood op nest, vrees voor vogelgriep

nieuws
Foto: Tobias Biehl - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=298768

Het zeearendjong dat eerder deze maand ter wereld kwam in de Onnerpolder nabij Onnen is dood aangetroffen op het nest. Natuurorganisatie Het Groninger Landschap vreest voor de vogelgriep.

Het kuiken kwam ongeveer twee weken geleden uit het ei. Afgelopen donderdag zagen natuurbeheerders Alwin Hut en Jan Beekman dat het ouderpaar het nest had verlaten. Omdat ze niet terugkeerden werd besloten om de volgende dag het nest te inspecteren. Daarbij werd het kuiken dood aangetroffen. Het zeearendjong is voor onderzoek meegenomen. Ook prooiresten die op het nest lagen zijn meegenomen.

Onderzoek
Het Groninger Landschap schrijft dat er op het nest onder andere brandganzen werden aangetroffen. Deze ganzen hebben op dit moment erg te lijden onder de vogelgriep. Omdat brandganzen op het menu staan van de zeearend kan doorbesmetting als doodsoorzaak niet uitgesloten worden. Het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht gaat onderzoek doen naar de doodsoorzaak van de jonge zeearend. Ook gaat men de prooiresten onderzoeken.

Kwetsbaar
Het zeearendpaar heeft vanaf 2017 voor vijf nakomelingen gezorgd. Het dood aantreffen van de kuiken is slecht nieuws voor de roofvogel die nog altijd als kwetsbaar te boek staat.

Deel dit artikel: