Groningen wil 50.000 woningen bouwen in ruil voor Lelylijn

De provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Flevoland willen, in ruil voor de Lelylijn, ongeveer 220.000 woningen gaan bouwen. Dat staat in de ‘bouwstenen’ van het zogeheten Deltaplan voor de Noorden, die maandagochtend werden gepresenteerd.

De woningen moeten worden gebouwd, naast de al bestaande plannen voor woningbouw in de noordelijke provincies. Van de 220.000 extra geplande woningen, moeten er 50.000 in de provincie Groningen komen te staan.

Maar daar moet wel wat tegenover staan, zo stellen de provincies. Een snelle spoorverbinding met de Randstad – de Lelylijn – is daarvoor vereist naast verbetering van bestaand spoor, de Nedersaksenlijn en de IJmeerlijn.

De provincies ramen de kosten voor de treinplannen op eenmalig 9,5 miljard euro, maar daar wegen de baten ruim tegen op: “Als de economische potentie van Noordelijk Nederland ten volle kan worden benut, dan groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n 24 miljard euro per jaar”, zo stelt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.