Voedselagenda moet stadjers helpen met gezond en vers eten

Het gemeentebestuur wil het makkelijker maken voor inwoners met een ongezonde leefstijl, om te kiezen voor gezond, lokaal en vers eten. Daarom heeft ze een voedselagenda ontwikkeld.

Het idee hierachter is dat de gezondheidsverschillen tussen inwoners en wijken kleiner worden, door het stimuleren van gezond eten. “Eten is meer dan alleen voedsel,” zegt wethouder Glimina Chakor. “Eten is onderdeel van onze cultuur, het verbindt mensen en voedsel is van invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Groningen moet de gezondste gemeente van Nederland worden.”

De gemeente introduceert zogeheten “Living Labs”. Dat zijn diverse projecten om inwoners te motiveren om gezonder te leven. Dat kan onder meer door samen met mensen te koken en boodschappen te doen, of door kooklessen op school. Living Labs beginnen in de noordelijke en oostelijke stadswijken, waar relatief veel armoede en eenzaamheid voorkomt.

De gemeente zet ook in op meer eetbaar groen in de openbare ruimte, met name waar de omgeving versteend is. In het Stadspark wordt een educatieve moestuin en/of voedselbos aangelegd. Bij het vergroenen van schoolpleinen wordt eetbaar groen geplant, zodat scholieren spelenderwijs kennismaken met gezond voedsel.

Tenslotte wil de gemeente met voorlichtingscampagnes aandacht vragen voor meer plantaardig eten. Het (deels) vervangen van dierlijke door plantaardige eiwitten is goed voor de gezondheid. Om het goede voorbeeld te geven wordt in de kantines van de gemeente meer plantaardig voedsel aangeboden.