ROC Noorderpoort begint opleiding Datacenter IT Techniek

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

ROC Noorderpoort is een samenwerking aangegaan met de Dutch Data Center Association voor de ontwikkeling van een opleiding “Datacenter IT Techniek’ voor mbo-studenten.

Dat heeft te maken met sterke groei van datacenters, waar veel ICT-apparatuur, zoals servers, is ondergebracht. Het is een bedrijfstak die specifieke kennis vereist en waar sprake is van een groot personeelstekort. Na een succesvolle pilot is dit keuzedeel nu ook als erkend mbo-certificaat beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden die zich hierin willen bij- of omscholen.

De brancheorganisatie voor datacenters in Nederland constateerde een tekort aan krachten vanuit de technische hoek. Daarop hebben DDA en Noorderpoort samen een opleiding ontwikkeld, zodat mbo-studenten zich tijdens hun opleiding in het onderwerp kunnen verdiepen. Eerst kwam er een pilot voor een groepje van zeven mbo-studenten. In de tussentijd is ook het mbo-certificaat goedgekeurd. Zo wordt dit keuzedeel ook geschikt voor volwassenen.

Werkenden en werkzoekenden krijgen bijscholing in dit onderdeel van een mbo-opleiding. Zij ontvangen hiervoor een erkend mbo-certificaat via het  Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Zo kunnen werknemers die geschoold zijn voor de technieksector, maar nog niet alle vaardigheden binnen de datacenters onder de knie hebben, zich laten bijscholen. Om nieuwe studenten en omscholers te blijven faciliteren, wordt er een mini-datacenter bij Noorderpoort gebouwd.

Deel dit artikel: