FNV: “Veiligheid van medewerkers moet centraal staan bij heropenen winkels”

nieuws
Vrijdag was het te druk in de Herestraat. Foto: Wouter Holsappel

De veiligheid van winkelmedewerkers moet centraal komen te staan bij het heropenen van niet-essentiële winkels. Dat laat vakbond FNV maandag weten. Dat meldt de NOS.

“Er moeten meer en betere richtlijnen komen”, vertelt Ronald van der Flier van FNV Handel. “Ook om problemen te voorkomen zoals we die hebben meegemaakt tijdens Black Friday, toen het op veel plekken echt veel en veel te druk was. We weten dat de winkels graag open willen, maar dat mag niet ten koste gaan van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het personeel.”

FNV laat weten dat medewerkers het afgelopen jaar van alles meegemaakt hebben. Zo waren er bedreigingen en ontstonden er ruzies met klanten. “We hebben de afgelopen maanden gezien dat handhaving vanuit politie en gemeente bij winkels minimaal is. En in sommige gevallen zelfs compleet afwezig was. Helaas kunnen wij als vakbond winkelbedrijven niet verplichten om een beveiliger voor de deur te zetten of maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen. Maar we kunnen wel een beroep doen op de overheid om wet- en regelgeving te handhaven. En daar waar mogelijk een winkel te sluiten als een persoon niet beschermd wordt waar dat wel zou moeten.”

Vanwege versoepelingen van de coronamaatregelen mogen winkels vanaf komende woensdag weer klanten op afspraak ontvangen.

Deel dit artikel: