30-jarige ‘loverboy’ uit Stad krijgt celstraf en TBS met dwangverpleging

nieuws

De rechtbank in Groningen heeft een dertigjarige man uit Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en TBS met dwangverpleging. Hij krijgt de straf, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel en de mishandeling en bedreiging van meerdere  vrouwen. Ook werd de man veroordeeld voor witwassen, afpersing, hennepteelt, handel en bezit van heroïne en cocaïne, identiteitsfraude en een inbraak in een dorpshuis.

Daarnaast moet de man aan meerdere slachtoffers schadevergoedingen betalen tussen de 2.000 en 25.000 euro. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij schaamteloos misbruik van de verliefdheid en goedheid van zijn slachtoffers. “De verdachte geeft zelf aan dat hij een crimineel die zijn geld op allerlei manieren verdient”, zo stelt de rechtbank. “Hierbij handelt hij puur vanuit zijn eigen financiële gewin en gaat hij volledig voorbij aan de belangen van anderen, of het nu gaat om de uitbater van een dorpshuis, drugsverslaafden of jonge vrouwen met wie hij een relatie heeft.”

De vrouwen moesten de man helpen bij allerlei criminele activiteiten. Sommige vrouwen moesten hun bankpassen afstaan, waardoor ze werden gedwongen om katvanger te worden voor de man. Andere vrouwen werden gedwongen zich te prostitueren of mee te helpen in een wietkwekerij van de 30-jarige man. Bij een aantal vrouwen werd ook hun huis gebruikt om de planten te telen.

Volgens een psychiater lijdt de man aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken en zwakbegaafdheid. Ook voldoet de man aan de criteria voor psychopathie. Dat betekent dat de rechter de man verminderd toerekeningsvatbaar acht ten aanzien van de mensenhandelfeiten, de mishandelingen en de bedreigingen. De drugsgerelateerde overtredingen, evenals het witwassen, de fraude en inbraak worden volledig aan de man toegerekend.

Deel dit artikel: