RUG: ‘Financiering hoogleraar Chinees zet de academische vrijheid niet onder druk’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De Rijksuniversiteit Groningen vindt dat de manier waarop de leerstoel van hoogleraar Oliver Moore wordt betaald, de academische vrijheid niet onder druk zet. Dat laat de universiteit donderdagmiddag weten.

De verklaring is een reactie op berichtgeving van woensdagmiddag, waarin de NOS stelt dat Hanban, de overkoepelende organisatie waar de Confucius Instituten onder vallen, Moore kan ontslaan als hij China in diskrediet brengt.

Volgens de RUG heeft Moore een vaste aanstelling bij de Faculteit der Letteren en krijgt hij zijn salaris via de universiteit uitbetaald. “Hij is dus als persoon en wetenschapper niet afhankelijk van financiering door Hanban”, aldus de Rijksuniversiteit.

Wel stelt de RUG dat de overeenkomst tussen de hoogleraar, de universiteit en Hanban binnenkort afloopt en wordt geëvalueerd.