Groningse studenten protesteren donderdag tegen leenstelsel in binnenstad

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Aanstaande donderdag en vrijdag gaan Groningse studenten, gewapend met stoepkrijt, de straat op om te protesteren tegen het leenstelsel. De actie is onderdeel van de #NietMijnSchuld campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond.

De actie vindt aanstaande donderdag tussen half vier en vijf plaats op verschillende plekken in de binnenstad. De studenten gaan hun boodschap, in tweetallen, onder andere verspreiden in de Broersstraat, de Oude Kijk in ’t Jatstraat en op de Vismarkt en het Zuiderdiep. Met spray-stoepkrijt en posters gaan de studenten de Stad in om mensen te bewegen om de petitie tegen het leenstelsel te tekenen.

Aanleiding voor de actie zijn de problematische schulden waar jong-volwassenen mee kampen dankzij hun studie. “Een studieschuld van boven de 40 duizend euro is echt geen uitzondering meer,” vertelt Marinus Jongman, voorzitter van de GSb. “Met zo’n schuld kun je nooit een redelijke hypotheek krijgen en is het dus onmogelijk om een huis te kopen. Pas op je 60e ben je daar van af. Hoe moet je dan ondertussen sparen voor je kinderen?”

Met de #NietMijnSchuld-campagne hopen de samenwerkende partners binnen de campagne (FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond) dat de regering ervoor zorgt dat iedere student met een bijbaantje schuldenvrij kan
afstuderen. Daarnaast moet er compensatie komen voor alle studenten die nu met een enorme schuld zitten voordat ze aan hun carrière beginnen. Ook hopen de organisaties dat er veel meer in de toekomst van jongeren en in onderwijs wordt geïnvesteerd. ⁦⁦

tweetallen, academiegebouw oude kijk vismarkt zuiderdiep