Uitslaande brand in boerderij aan Stadsweg

In een boerderij aan de Stadsweg in de Groningse wijk Oosterhogebrug heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een uitslaande brand gewoed. De brandweer schaalde op naar grote brand.

De eerste melding van de brand kwam rond 02.00 uur bij de hulpdiensten binnen waarop een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse werden gestuurd. Op basis van de vele 112-meldingen werd al snel opgeschaald, waarbij assistentie werd gevraagd van de blusgroep Bedum. “Het gaat om een uitslaande brand in een boerderij,” vertelt een brandweerwoordvoerder. “We hebben meerdere voertuigen ingezet om het vuur te bestrijden.”

Vonkenregen
Volgens incidentfotograaf Rick ten Cate van tencatefotografie.nl staat de boerderij ingeklemd tussen de Stadsweg en de Akeleiweg. “Het gebouw staat achter kinderboerderij De Beestenborg. Het is echt een forse brand waarbij de vlammen metershoog de lucht in gaan. Er komt ook een grote vonkenregen vrij.” Om over genoeg water te beschikken hebben de hulpdiensten het groot water transport ingezet. Even na 03.00 uur nam de intensiteit van de vlammen af. “De brandweer is nog druk bezig met bluswerkzaamheden, maar de meeste vlammen zijn er wel van af.”

Tekst gaat verder onder de foto

De brandweer zet alles op alles om het voorhuis te behouden. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Paarden in veiligheid
“De schuur van de boerderij kan als verloren worden beschouwd”, zegt een brandweerwoordvoerder. “We zetten in op het behoud van het woonhuis. De paarden in een nabij gelegen schuur zijn in veiligheid gebracht. Bij de brand zijn geen personen of dieren gewond geraakt.” Later in de nacht werd duidelijk dat ook het voorhuis als verloren moet worden beschouwd. Volgens een incidentfotograaf konden de bewoners zich tijdig in veiligheid brengen.

De Leeuwenburg
De boerderij waar de brand woedde staat bekend als De Leeuwenburg. Het gaat om een monumentaal pand waarvan het voorhuis in 1834 werd gebouwd. De huidige schuur achter het voorhuis stamt uit 1926. Een eerdere schuur werd eveneens door brand verwoest. In 1986 vond er een renovatie plaats.

Veel toeschouwers
Vanwege de brand werd door de politie zowel de Akeleiweg als de Stadsweg afgesloten. Ondanks het late tijdstip kwamen veel buurtbewoners een kijkje nemen. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel: