“Oudere mannen met overgewicht moeten eerder gevaccineerd worden”

nieuws
foto: Bob de Vries

Oudere mannen met overgewicht moeten eerder gevaccineerd worden tegen corona. Dat zegt Peter van der Voort, die hoofd is van de Intensive Care-afdeling van het UMCG, dinsdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Uit gegevens blijkt dat drie op de vier patiënten op de IC-afdeling een leeftijd heeft van tussen de 56 en 72 jaar. Van hen is 72 procent man en heeft driekwart te maken met overgewicht. Dit zou blijken uit een BMI dat groter is dan 25. Door deze personen eerder te vaccineren denkt Van der Voort dat het rustiger wordt op de Intensive Care-afdeling.

Dat oudere mannen met overgewicht een groter risico hebben om op de Intensive Care te belanden na besmetting met het coronavirus is iets dat afgelopen voorjaar al geconstateerd werd. Toch hebben de gegevens nooit een rol gespeeld bij het opzetten van het vaccinatiebeleid. Dat de Gezondheidsraad andere keuzes heeft gemaakt valt volgens Van der Voort ook te verdedigen en kritiek wil hij dan ook niet uiten. Maar wel wil hij een probleem aankaarten. Ook omdat het vaccinatiebeleid niet vast ligt en aangepast kan worden als er nieuwe informatie beschikbaar is.