Eerste doses Moderna-vaccin worden vanaf maandag verspreid

nieuws
Foto: U.S. Secretary of Defense via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

De eerste doses van het Moderna-vaccin worden vanaf maandag in ons land verspreid. In de vroege ochtend rijdt een transport met de vaccins naar de verschillende verdeellocaties.

Vanuit de verdeellocaties wordt het vaccin verdeeld onder de priklocaties. Het Moderna-vaccin gaat vooral ingezet worden bij ouderen, bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Nederland heeft in totaal ruim 6 miljoen doses van het Amerikaanse vaccin besteld. De eerste 400.000 doses worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 geleverd. Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid liet eerder weten dat de eerste levering qua omvang nog beperkt zal zijn.

Wie precies gevaccineerd gaan worden met het Moderna-vaccin wordt maandag besloten door de Gezondheidsraad. Ook zal bekend worden gemaakt wanneer het vaccineren voor deze groepen precies gaat starten. Afgelopen woensdag werd in Nederland begonnen met het vaccineren. Dit gebeurde met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Het Moderna-vaccin werd afgelopen week goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap, de EMA. Grote voordeel is dat dit vaccin niet bij extreem lage temperaturen bewaard hoeft te worden, wat bij het Pfizer-vaccin wel het geval is.