Tabaksfabriek Niemeyer gaat definitief dicht

British American Tobacco heeft de 185 medewerkers van BAT Niemeyer maandagmiddag ingelicht over het sluiten van de tabaksfabriek. Ook de sociale werkvoorziening in de fabriek verdwijnt.

BAT besloot tot de sluiting, omdat de tabaksmarkt is ingestort. Daarom moet de tabaksgigant inkrimpen en wordt de productie geconcentreerd in Duitsland en Hongarije. Er werd nog gezocht naar alternatieve productieprocessen voor Groningen door de tabaksfabrikant, maar een algehele sluiting van de fabriek komt er dus toch. De 50 mensen van de sociale werkvoorziening verliezen wel hun werkplek maar niet hun baan. Zij hebben arbeidscontract bij Iederz. Voor hen zal ander werk gezocht moeten worden.

“We vragen ons af of de sluiting van de fabriek in Groningen gerechtvaardigd is”, aldus Hans Oomkes van vakbond CNV. “Dat gaan we aan de orde stellen bij de Raad van Commissarissen van BAT. Maar als ik realistisch ben, is de kans heel klein en is de sluiting van de fabriek een stuk dichterbij gekomen.”

CNV gaat met de ondernemingsraad overleggen over aanvullingen op het bestaande sociaal plan. Oomkes: “We willen dat echt alles op alles wordt gezet om mensen ergens anders weer aan het werk te helpen. Zo min mogelijk mensen de WW in, dat moet het gezamenlijke doel zijn. BAT Niemeyer heeft hierin een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die hier vaak al tientallen jaren werken en die hun banen nu naar het buitenland zien gaan.”

Deel dit artikel: