Raadsfracties: ‘Stel natuurinclusief bouwen als norm in Groningen’

nieuws
Foto: Matthew Bowden from FreeImages

De gemeente Groningen moet afspraken gaan maken met grote projectontwikkelaars, om bij nieuwbouw ook de aanleg van meer natuur verplicht te stellen. De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 dienden daartoe afgelopen woensdag een initiatiefvoorstel in.

“We zien dat verharding toeneemt. Daken zijn nog altijd versteend en bomen moeten nog te vaak wijken”, aldus GroenLinks-raadslid Hans Sietsema. “Als je een gebouw beschouwt als een soort berglandschap, met steile hellingen, met terrassen, met groene daken, met gevels die begroeid raken, dan voeg je uiteindelijk netto natuur toe.” Volgens D66 raadslid Jim Lo-A-Njoe levert het plan voor zogenaamde ‘natuurinclusieve bouw’ een gezondere leefomgeving op: “Alle nuttige effecten zouden veel geld kosten, als je er afzonderlijk maatregelen voor moet treffen. Geld dat je in hoge mate kunt besparen door een gebouw natuurinclusief te ontwerpen en te bouwen.”

De gemeente Groningen gaat de komende jaren tienduizenden woningen laten bouwen. De fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 willen daarom dat er ,behalve de juiste regelgeving en afspraken met grote bouwers in de gemeente, ook enkele voorbeeldprojecten worden gemaakt en architecten worden uitgedaagd om met ideeën te komen. Natuurinclusief bouwen hoeft volgens PvdD-raadslid Kirsten de Wrede niet duur te zijn: “Als ontwerpers en bouwers vanaf het begin natuurinclusief denken, dan hoeft dit nauwelijks iets extra’s te kosten.”