Gemeenteraad: “Slecht ingelicht door Herepoort”

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

De Groninger gemeenteraad vindt het bizar dat ze via de media moest vernemen dat aannemerscombinatie Herepoort een deel van het werk aan de zuidelijke ringweg opschort.

Dat bleek woensdagavond tijdens een debat dat was aangevraagd door de SP en Partij voor de Dieren. Die fracties maken zich zorgen over de vertraging en de meerkosten van de aanpak van de ring zuid, en eisen meer openheid over de problemen. Herepoort heeft een conflict met de provincie Groningen en Rijkswaterstaat over de meerkosten van het project. Die bedragen wellicht 300 miljoen euro.

Ook wethouder Philip Broeksma van verkeer was niet blij met de actie van Herepoort. Volgens Broeksma mag de aannemer een deel van de planning aanpassen, maar moet daar wel goed over gecommuniceerd worden. De wethouder zegt de impasse te betreuren en stelt dat de gemeente zich niet onder druk wil laten zetten. Gedeputeerde Fleur Gräper gebruikte woensdag soortgelijke woorden namens de provincie.

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de meerkosten voor de ringweg geen gevolgen mogen hebben voor andere Groningse projecten. De vrees bestaat dat de gedeeltelijke verdubbeling van de N33 en de aanleg van nieuw spoor moeten worden afgeblazen. De gemeenteraad vindt dat het Rijk moet inspringen met extra geld, maar Den Haag is dat niet van plan. Deze donderdag overleggen Herepoort, Rijkswaterstaat en de Provincie met elkaar over de ontstane situatie.