Liveblog: gesteggel over DIFTAR, draverijen en evenementen op Stadspark

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

In dit liveblog houden we je vanavond op de hoogte rond de ontwikkelingen in de gemeenteraadsvergadering. De gemeenteraad neemt vanavond een beslissing over een aantal grote onderwerpen waaronder DIFTAR en de toekomst van de harddraverijen op het Stadspark.

Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen:
– De gemeenteraadsvergadering is om 16.30 uur begonnen en is live te volgen via deze link
– Burgemeester Schuiling roept rellende voetbalsupporters op zich te melden: “Anders komen we je halen”
– Het lokale referendum wordt in de toekomst weer mogelijk.
– Lachgas wordt verboden en dit wordt gehandhaafd.
– De drafbaan wordt een evenemententerrein, de paardensport verdwijnt.
– DIFTAR lijkt er te komen, de vraag is nu: op basis van gewicht of per leging?

Liveblog

02:00 uur
Bizar maar waar: Het nieuwe afvalbeleid wordt unaniem aangenomen. Wie had dat aan het begin van de avond verwacht? Maar dat betekent niet dat het klaar is. Het college gaat nu uitzoeken of DIFTAR op basis van gewicht (het ‘Harense Systeem’) mogelijk is. Dit naar aanleiding van een motie van de VVD en D66. De motie die uit gaat zoeken of DIFTAR op gewicht mogelijk is, is met 22 stemmen tegen 21 stemmen aangenomen. Dit betekent wel dat de komende twee jaar er nog geen DIFTAR in Groningen komt.

01:35 uur
De partijen hebben met elkaar overlegd en de vergadering kan verder. De SP accepteert lichtelijk schoorvoetend dat GroenLinks er met hun voorstel vandoor gaat, maar ‘accepteert dit om het debat door te kunnen laten gaan.’ De wethouder zal nu een reactie geven op de ingebrachte voorstellen.

01:30 uur
Wat is nou het probleem? Er is een grote discussie over welke vorm van DIFTAR er komt. Is het nou op gewicht of op leging? GroenLinks wil DIFTAR op gewicht graag onderzoeken, maar daarvoor moeten een paar punten uit het voorstel geschrapt worden. Dit zijn de punten die de SP in een amendement al wilde schrappen. GroenLinks gunt de SP echter deze overwinning niet. Vervolgens is de PvdA gefrustreerd dat DIFTAR op basis van gewicht nu pas, zo laat in het proces, op tafel komt.

01:17 uur
Burgemeester Koen Schuiling wil het raadsvoorstel herzien en opnieuw met het college bespreken. Dit leidt tot protest uit de raad. De raadsfractie van de PvdA geeft aan dat de stemming van nu moet gaan over wel of geen DIFTAR en dat later bekend moet worden welke vorm dat dan is. Hier is immers een motie over ingediend door de VVD en D66 (zie update 23:41). De vergadering wordt nogmaals kort geschorst.

01:13 uur
De frustraties lopen op. GroenLinks wil een aantal punten schrappen. De SP noemt het amateuristisch dat dit nu om 01:10 nog moet gebeuren. Ook 100% Groningen geeft aan dat het op deze manier niet kan.

01:08 uur
GroenLinks stelt nu voor om de stemming uit te stellen en eerst te onderzoeken of DIFTAR op gewicht mogelijk is. Hoe dit voorstel van de partij precies in elkaar steekt, is onduidelijk, maar GroenLinks stelt een nieuwe schorsing voor.

01:00 uur
Het debat gaat verder na een schorsing van meer dan drie kwartier. Waarom de schorsing zo lang was, is niet duidelijk. Maar verslaggevers ter plaatse geven door dat GroenLinks en PvdA flink achter de schermen aan het ruziën zijn.

23:50 uur
Het lijkt inmiddels niet meer de vraag óf er DIFTAR komt, maar welke vorm van DIFTAR er komt. Op gewicht, per leging of gebiedsafhankelijk? Oud Harens gemeenteraadslid Wil Legemaat (D66) geeft aan blij te zijn dat het Harense systeem verdedigd wordt:

23:45 uur
Het CDA twijfelt nog wat zij wil stemmen. De partij wil dat het Harense systeem onderzocht wordt ‘omdat aangetoond is dat het werkt.’ Daarnaast wil de partij van het college weten waarom zij twee DIFTAR-systemen afwijst, terwijl dit technisch mogelijk lijkt. Mocht het college dit niet uit willen zoeken, dan overweegt het CDA sterk om tegen te stemmen.

23:41 uur
De VVD en D66 dienen een motie in om uit te zoeken of DIFTAR op gewicht (Het Harense systeem) ingevoerd kan worden. Voor de voormalige gemeente Haren muziek in de oren, want dit doet recht aan de afspraak in de bestuursovereenkomst. De PvdA is hier sceptisch over: ‘Dan heb je vier verschillende afvalsystemen binnen een jaar, dat gaat toch niet werken?’

Een mogelijke oplossing wordt in een motie ook aangedragen: uitzoeken of DIFTAR op basis van gewicht ook op een paar locaties kan.

23:22 uur
De Stadspartij wil weten waarom het voorstel er voor zorgt dat Haren zijn plastic ook bij het restafval moet gooien. GroenLinks: ‘Plastic achteraf scheiden is rendabeler.’

23:20 uur
Jan Pieter Loopstra (PvdA) zegt: ‘Het DIFTAR-systeem is een systeem van wantrouwen. Minima zijn bang dat de buren afval bij hen in de container gooien.’

23:14 uur
GroenLinks richt zich voornamelijk op de milieutechnische voordelen van DIFTAR en wijst daarbij naar Haren. De partij vraagt zich wel af of het Harense systeem rendabel is voor de volledige gemeente. Daan Brandenbarg (SP) werpt tegen: ‘In Haren wordt plastic ook vooraf gescheiden, in dit voorstel staat het niet. Hoe kunnen we het Harense systeem dan vergelijken met dit voorstel?’

23:11 uur
Marjet Woldhuis van 100% Groningen is het oneens met het besluit over de drafbaan: ‘Wij zien nu niet de urgentie om een einde te maken aan de drafsport’

23:09 uur
Jasper Boter (VVD): ‘We moeten ons aan de bestuursovereenkomst houden, daarom dienen wij een motie in die moet uitzoeken of DIFTAR op basis van gewicht uitgevoerd moet kunnen worden.’. De VVD-fractie zegt wel voor DIFTAR te zijn.

23:05 uur
Student en Stad is tegen DIFTAR: Het is volgens de partij oneerlijk voor de student. De ChristenUnie zegt dat het Harense systeem sowieso moet sneuvelen: Het Harense systeem is niet rendabel voor de gemeente, zij moeten sowieso veranderen.

23:00 uur
Het voorstel voor de drafbaan is aangenomen, dat betekent dat de paardensport daar zal verdwijnen en de drafbaan een evenemententerrein zal worden.

22:55 uur
Wim Koks (SP) zegt dat de onderbouwing van het plan voor de Drafbaan zo lek als een mandje is:

22:50 uur
De motie van afkeuring is met een ruime meerderheid verworpen.

22:40 uur
Inmiddels is er drie kwartier voorbij door schorsingen en debat, omdat partijen zich moeten beraden. Zo hebben de PVV en de Stadspartij een motie van afkeur ingediend tegen het besluit omtrent de drafbaan. Zij vinden dat de gemeente tekort is geschoten in het proces. Het gros van de partijen vindt dit zeer overdreven. Het andere grote discussiepunt, DIFTAR, staat nog op de agenda en volgt dus nog.

21:55 uur
Na een pauze van een kwartier is nu het college aan het woord over de drafbaan. Aan het woord zijn wethouders Inge Jongman en Glimina Chakor. De oppositiepartijen laten flink van zich horen. Burgemeester Koen Schuiling roept daarom in zijn rol als voorzitter op om door te gaan, aangezien de oppositie ‘in herhaling valt’.

21:32 uur
De officiële stemming volgt nog, maar het lijkt er op dat het voorstel voor de drafbaan er doorheen komt. Collega’s op locatie weten dit te bevestigen.

21:27 uur
Daan Brandenbarg (SP) is erg blij dat het initiatief tot referendum weer terugkeert. ‘Voor alles moet een eerste keer zijn, ook voor een blije SP’er!’

21:15 uur
D66 is aan het woord. Waarom twijfelt de partij zo? Ze zijn het eens met de plannen van het college om het terrein om te bouwen naar een evenemententerrein, maar zij zijn zeer ontevreden over de manier waarop dit met de omwonenden is overlegd. De partij wil garanties dat de omwonenden betrokken worden bij de uitvoering van de plannen omtrent het Stadspark.

20:55 uur
De stemming spant er om. Navraag leert ons dat D66 naar alle waarschijnlijkheid de doorslaggevende stem heeft. De rest van de coalitie (GroenLinks, PvdA, CU) is voor het voorstel, de volledige oppositie stemt naar alle waarschijnlijkheid tegen.

20:45 uur
De paardensport protesteerde afgelopen weken flink tegen het besluit van het gemeentebestuur om hen te verwijderen van de Drafbaan. Er zijn 4700 handtekeningen opgehaald om de paardensport te behouden.

20:30 uur
Jasper Boter (VVD) maakt zich zorgen over het opzeggen van het contract van de drafbaan: ‘We weten niet zeker of we genoeg inkomsten krijgen van de evenementenbranche, want die heeft het momenteel erg lastig.’ De partij vraagt zich af of de contracten wel opgezegd moeten worden. Volgens Jeffry van Hoorn (GroenLinks) moet de paardensport sowieso verdwijnen van de drafbaan, omdat gokken met dieren dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd is.

20:23 uur
Verschillende partijen spreken over dit discussiepunt. Een vaker genoemd bezwaar is dat de klankbordgroep van het Stadspark niet gehoord is. Omwonenden klagen over mogelijk geluidsoverlast als de drafbaan een evenemententerrein wordt. Kirsten de Wrede (PvdD) maakt zich zorgen over bewoners en natuur: ‘Het Stadspark is er voor de rust’. Jan-Pieter Loopstra (PvdA) vindt dit overtrokken: ‘Als er 12 concerten zijn, dan zijn er nog meer dan 350 dagen over zonder geluidsoverlast.’

20:15 uur
Het discussiepunt over de drafbaan komt nu op tafel. Het gemeentebestuur wil de drafbaan inzetten als evenemententerrein. Dit gaat om ongeveer 12 concerten per jaar. Dit gaat alleen ten koste van de paardensport op het terrein. Hoe zit het precies? Zie dan dit artikel.

20:12 uur
Er komt een lachgasverbod en dit wordt gehandhaafd. De nieuwe Algemeen Plaatselijke verordening is aangenomen, inclusief een motie van onder andere het CDA dat het lachgasverbod ook gehandhaafd wordt. Dit geldt naar verwachting vanaf 1 januari 2021

19.30 uur
De vergadering gaat weer verder. Momenteel worden onderwerpen besproken als het Groenplan (aangenomen). De Drafbaan en het afvaldilemma staan na dit onderdeel op de agenda.

18.30 uur
Ook de gemeenteraad moet even een hapje eten. De vergadering is geschorst tot 19:30.

18.15 uur
De raad neemt een voorstel aan om het voor bewoners weer mogelijk te maken om een referendum te initiëren in de Gemeente Groningen. Door technische redenen was dit na de herindeling tijdelijk niet mogelijk. Daarom dienden SP, PVV, 100% Groningen, Student & Stad en de Stadspartij voor Stad en Ommeland een voorstel in om het lokale referendum in ere te herstellen. Met hulp van D66 en een deel van GroenLinks is dit aangenomen.

Voorstel van SP Groningen voor referenda is aangenomen!

Dit betekent dat Groningers vanaf nu weer referenda kunnen…

Geplaatst door SP Groningen op Woensdag 9 september 2020

18.05 uur
Aan het begin van de vergadering riep burgemeester Koen Schuiling betrokkenen bij de vechtpartij tussen voetbalsupporters van FC Groningen en Arminia Bielefeld op om zich te melden. “Anders komen we je halen.” Lees er meer over in dit artikel.

17.25 uur
Aan het begin van de raadsvergadering deden de SP en de Stadspartij het verzoek om het agendapunt over de drafbaan uit te stellen. Zij vinden dat er te weinig gegevens bekend zijn om een goed oordeel te kunnen geven. Daarnaast zijn omwonenden niet gehoord. Het voorstel wordt gesteund door de PVV, PvdD, VVD en CDA. Daarmee haalt het voorstel geen meerderheid en wordt het onderwerp vanavond besproken.

17.20 uur
Eén van de grote onderwerpen die vanavond op stapel staat is DIFTAR. Daarbij is de vraag welk afvalsysteem in de gemeente Groningen gebruikt gaat worden. Een ingewikkeld thema omdat in de oude gemeente Haren een DIFTAR-systeem wordt gebruikt, waarbij bewoners per kilo afval betalen. In de oude gemeente Groningen en Ten Boer wordt er afvalstoffenheffing betaald gebaseerd op de grote van het huishouden. De gemeenteraad lijkt verdeeld en de stemming gaat spannend worden. Alles over het afvalsysteem vind je op deze pagina.

17.16 uur
Een feestje voor de lokale politiek. Zo noemen verschillende politici de gemeenteraadsvergadering van vanavond. “Er staan grote onderwerpen op het programma die ook echt ergens over gaan”, zegt fractievoorzitter Marjet Woldhuis van 100% Groningen. “Daar komt bij dat het onderwerpen zijn die mensen raken. Daar heeft men een mening over. Ik denk dat dat ook heel goed is voor de lokale politiek. We worden vaak weggezet als grijze muizen die doen wat er in Den Haag besloten wordt maar deze vergadering laat zien dat de lokale politiek er toe doet, en dat bewonersverenigingen en buurtorganisaties ook inspraak hebben en meebeslissen.” Alles over het feestje voor de lokale politiek vind je in dit artikel.