Gronings dichter Arjen Boswijk dicht over bietencampagne

nieuws

In Hoogkerk is afgelopen week de suikerbietencampagne van dit jaar begonnen. Voor Gronings dichter Arjen Boswijk is dit aanleiding om een gedicht te schrijven.

De campagne bij Cosun Beet Company begon afgelopen dinsdag. Dit betekent dat de komende maanden honderden vrachtwagens geladen met suikerbieten hun reis maken naar Hoogkerk of de fabriek in het Brabantse Dinteloord. Volgens Cosun is er op de fabrieken capaciteit om zestig tot honderd vrachtwagens per uur te kunnen ontvangen. De campagne duurt normaliter tot januari of februari.

De start betekent behalve dat er veel vrachtwagens naar Hoogkerk rijden ook dat er weer suikerbieten op wegen, en dan met in name in bochten en op rotondes, kunnen worden aangetroffen en dat in de omgeving van Hoogkerk de zoete weeïge geur is te ruiken. Voor Gronings dichter Arjen Boswijk de aanleiding om in de pen te klimmen en om een gedicht te schrijven over een gebeurtenis die hoort bij Groningen in de herfst- en winterperiode.

Beta Vulgaris

Ze lagen onthoofd
op een slordige hoop
gestapeld op een hoek
van de kale akker ergens
op het noordelijk halfrond
te wachten op vervoer
na de oogst in september
De route naar Hoogkerk
of Dinteloord gemarkeerd
in de bochten van landwegen
gevallen bieten tot pulp
als een geraffineerd proces
tot suiker uitgekristalliseerd
en de herkenbare
penetrante geur
als een herfstdeken over de stad