Coronacrisis zorgt voor veel nieuwe armoede onder gezinnen met kinderen

nieuws
Foto: Sufi Nawaz from FreeImages

De coronacrisis gaat voor veel nieuwe armoede onder gezinnen met kinderen zorgen. Daarvoor waarschuwt de Kinderombudsvrouw zaterdag.

De Kinderombudsvrouw staat niet alleen met haar waarschuwing. Ook samenwerkingsverband Sam& doet een vergelijkbare oproep. Zij verwachten dat er in september een grote toename zal zijn van gezinnen die hulp nodig hebben om schoolkosten, contributie van sportclubs of verjaardagen te betalen. Een toename wordt nu al geconstateerd bij Stichting Jarige Job, die aangesloten is bij Sam&. In mei klopten daar al zo’n 6.600 ouders aan voor een verjaardagsdoos. Dat is dertig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het betreft bij deze cijfers mensen die geen traktatie kunnen kopen voor op school, waarbij als reden de coronacrisis wordt aangedragen.

Honderdduizenden banen gaan verloren
“Het valt ook op dat veel aanvragen van gezinnen komen die nooit eerder bij ons hebben aangeklopt”, zegt Gaby van den Biggelaar van Sam&. “We verwachten een verdere stijging in het najaar. Dan krijgen gezinnen te maken met schoolkosten en moeten ze de contributie voor sportclubs of dansverenigingen betalen.” Uit berekeningen van de Nederlandsche Bank en de Rabobank blijkt dat zij verwachten dat de komende maanden honderdduizenden banen verloren gaan. Al die verloren banen zorgen achter de voordeur voor armoede, ook bij gezinnen die voor de coronacrisis nooit in armoede geleefd hebben. “Die mensen zijn niet gewend om met schaarste te leven, en hebben ook niet geleerd hoe dat moet”, zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

“Veel meer kinderen bleken ineens geen laptop te hebben”
Volgens Kalverboer leidt dit tot veel stress. “Armoede is veel meer dan weinig geld hebben. Het gaat er ook om hoe je ouders in staat zijn om daarmee om te gaan. Kinderen zeggen: mijn ouders proberen de stress bij me weg te houden, maar ik weet toch wel wat er gebeurt.” De coronacrisis zorgt er volgens Kalverboer ook voor dat armoede die al bestond extra zichtbaar wordt. Toen de scholen dichtgingen bleek ineens dat er veel meer kinderen zonder laptop waren dan de school ooit gedacht had. Dat vond ik heel schrijnend”.