“Beslissing over toekomst Groningen Airport Eelde hard nodig”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Wat gaat er gebeuren met Groningen Airport Eelde nu het vliegveld steeds verder wegzakt in financiële malaise? Dat is één van de vragen die de statenfractie van de Partij voor de Dieren stelt aan de gedeputeerde.

De aandeelhouders van het vliegveld vergaderen op 15 juni over mogelijke toekomstscenario’s. De fractie roept de gedeputeerde op, om sluiting van Eelde nadrukkelijk op de vergadertafel te leggen. De PvdD maakt zich zorgen over de gevolgen voor de provinciale begroting, en dus de belastingbetaler, als het vliegveld niet meer uit de schulden komt.

Al ruim voor de corona-crisis verslechterde de situatie van het vliegveld. De lijndiensten naar Kopenhagen werd geschrapt, de vluchten naar Londen gehalveerd, en er vertrokken minder vakantievluchten. Het exploitatietekort is inmiddels opgelopen naar bijna 1,4 miljoen euro. Het vliegveld ontvangt ook nog eens 3 miljoen subsidie. Statenlid Ankie Voerman wil dat er knopen worden doorgehakt: “GAE heeft als commercieel vliegveld geen toekomst meer. Toch wordt er nog steeds veel gemeenschapsgeld in gestopt. Sluiting moet nu serieus overwogen worden.”