Uitslaande brand in woning Paterswolde

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

In een woning aan de Meerkoetlaan in Paterswolde heeft vrijdagavond een uitslaande brand gewoed. De brandweer schaalde op naar grote brand.

De melding van de brand kwam rond 20.30 uur binnen. In eerste instantie werd een tankautospuit van de blusgroep Haren opgeroepen maar al snel was duidelijk dat veel meer hulp nodig was. Een tankautospuit van de sectie Sontweg en van de blusgroep Eelde werden ter assistentie opgeroepen. Waterwagens werden opgetrommeld van de korpsen Roden, Eelde, Zuidlaren en Norg. Brandweer Stad assisteerde daarnaast met een hoogwerker en een dompelpomp.

Tekst gaat verder onder de foto


De hoogwerker van Assen komt ter plaatse bij de brand. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl.

Geen gewonden
Volgens de Veiligheidsregio Drenthe is er niemand gewond geraakt en bevindt zich ook niemand meer in de woning. Aanvankelijk bestond daar onduidelijkheid over waarop voor de zekerheid ook twee ambulances en het Mobiel Medisch Team, het MMT, ter plaatse werden gestuurd. Volgens incidentfotograaf Mike Weening van Weening Fotografie komt er bij de brand veel rook vrij. “De brand woedt op de twee bovenste verdiepingen van een vrijstaande woning. De brand is uitslaand en er komt veel rook vrij.”

23.59 uur
Het nablussen zal nog lange tijd in beslag gaan nemen. De grootste vuurhaarden zijn onder controle waarop men rond 23.30 uur het sein ‘brand meester’ kon geven. “De hoogwerker van de Stadse brandweer voert nog bluswerkzaamheden uit, vanuit de hoogwerker van Assen worden sloop- en breekwerkzaamheden verricht. Om alles goed te kunnen zien is brandweer Vries opgeroepen. Zij hebben een verlichtingscontainer. Met de schijnwerpers uit deze container is werken tijdens de nacht mogelijk. Een energiebedrijf is bezig om een gat te graven voor de woning waarmee gas en elektra afgesloten kunnen worden. Ook Stichting Salvage is ter plaatse om de bewoners te ondersteunen bij het afhandelen van de schade.” Volgens de Veiligheidsregio Drenthe moeten de bovenste twee verdiepingen van de woning als verloren worden beschouwd. Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is onbekend.

22.35 uur
Incidentfotografen laten weten dat het vuur aan de buitenkant opnieuw oplaait. “De brand komt er nu aan de voorkant van de woning bij het dak uit.”

22.20 uur
Om de brand te bestrijden is er een extra hoogwerker opgeroepen. Het gaat om een hoogwerker uit Assen. Een hoogwerker van de Sontweg was al ter plaatse bij de brand.

21.50 uur
Het vuur lijkt aan de buitenkant onder controle maar woedt nog binnen. Om de brand onder controle te krijgen is veel water nodig. “Waterwagens rijden af en aan. Zij halen het water uit het Paterswoldsemeer en lozen dit vervolgens in een sloot waar een tankautospuit het weer uit pompt.”

21.20 uur
Omdat het om een grote brand gaat is ook burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo ingelicht.

21.00 uur
Rond 21.00 uur meldt Weening dat de brand vanaf de buitenzijde met drie waterstralen wordt bestreden. “Een vierde straal wordt ingezet vanuit de hoogwerker.” Rookwolken zijn tot in de verre omtrek te zien. Mensen die last hebben van de rook wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en om mechanische ventilatie uit te schakelen. Vanwege de brand is de omgeving van de Meerkoetlaan afgesloten.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel: