Cursussen voor fitte, oudere hersenen bij UMCG gaan online verder

nieuws
Foto: Immortal Shotsvia Pexels

De cursussen die het UMCG voor ouderen organiseert voor de ‘LangCog-studie’ in het ziekenhuis worden vanwege het coronavirus nu online gegeven. Dat betekent dat nu ook ouderen van buiten Groningen mee kunnen doen aan de cursussen.

“Normaal gesproken is er elke twee weken een gezellige les in Groningen waar alle deelnemers samen komen om samen te oefenen en te leren”, vertelt onderzoeker Saskia Nijmeijer van de LangCog-studie. “Helaas kunnen deze groepslessen nu niet plaatsvinden, omdat iedereen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Daarnaast werken we ook met een risicogroep dus moeten we extra voorzichtig zijn.” Daarom is besloten om de cursussen te verplaatsen naar een online lesomgeving.  Op de cursusdagen is nu een online lesmoment voor de cursisten. Daarmee is de cursus volledig ‘corona-proof’. Ook de metingen die voor het onderzoek voorafgaand en na de cursus worden uitgevoerd vinden online plaats.

Omdat er niet meer gereisd hoeft te worden naar de onderzoekslocatie, kan nu iedereen in Nederland meedoen. De onderzoekers zijn nu op zoek naar deelnemers die willen meedoen aan een online cursus Engels of gitaar. Nijmeijer licht toe: “We zoeken mensen tussen de 65 en 85 jaar oud, die niet zo goed zijn in het spreken en begrijpen van Engels en niet vloeiend een andere taal dan Nederlands spreken of begrijpen. Ook moeten ze weinig tot geen ervaring hebben met het spelen van een muziekinstrument en natuurlijk de tijd hebben voor het volgen van de cursus.”

De onderzoekers van het UMCG en de RUG vergelijken tijdens de cursus het functioneren van de hersenen. Met name het vermogen om gedrag en gedachten aan te passen aan nieuwe, veranderende of onverwachte gebeurtenissen zijn interessant voor de onderzoekers. Zo hopen ze aanwijzingen te vinden over de effectiviteit van dergelijke cursussen bij het gezond ouder worden en over de klinische toepassing ervan.