Oproep UMCG heeft ruim 250 iPads opgeleverd: “Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen”

nieuws
Foto: Michiel Bal - twitter.com/michielbal

De oproep van een IC-verpleegkundige van het UMCG op Twitter heeft ruim 250 iPads opgeleverd. “Dit had ik echt nooit verwacht.”

Drie weken geleden deed Intensive Care-verpleegkundige Kees de Bruin de oproep op zijn persoonlijke twitter-account. Het is het weekend dat de ambulancebus voor het eerst coronapatiënten vanuit het zuiden van het land naar het UMCG heeft overgebracht. Patiënten moesten verplaatst worden omdat de zuidelijke ziekenhuizen de toeloop van patiënten niet meer aankonden. In het UMCG wordt er opgeschaald. Er worden extra IC-bedden ingezet. Maar daar komen ook problemen om de hoek kijken. Want hoe leg je contact tussen de patiënten en hun familieleden in Brabant? Omdat op het UMCG de apparatuur ontbreekt doet De Bruin een oproep. Met de gedachte dat het misschien wel iets oplevert.

In de eerste uren gebeurt er nog weinig hoewel het aantal retweets steeds verder toenam. Zaterdag aan het eind van de middag barst ineens de bom en gaat het bericht viral. Duizenden retweets en berichten vanuit het hele land van mensen die willen helpen. “Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen”, vertelt De Bruin. “Ruim 250 apparaten werden er gedoneerd door bedrijven maar ook door particulieren.” Het Groningse universitaire ziekenhuis zocht een stuk of veertig apparaten. “Daarom hebben wij ook iPads gedoneerd aan de ziekenhuizen in de regio. Jullie persoonlijk bedanken zal helaas niet gaan, maar namens al mijn collega’s werkzaam op de IC’s van het UMCG heel hartelijk dank voor alle iPads die jullie schonken.”