Geen eigen initiatief van college om vluchtelingenkinderen naar Groningen te halen

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Het college van burgemeester en wethouders in Groningen is niet voornemens om op eigen initiatief vluchtelingenkinderen uit Idlib van Griekenland naar Groningen te halen. Dat schrijft het college donderdag in een schriftelijk antwoord op vragen van de raadsfractie van GroenLinks.

De raad schrijft wel ,samen met andere gemeenten, een dringend beroep te willen doen op het Rijk om tegemoet te komen aan het verzoek van de Griekse regering om een deel van de alleenstaande minderjarige kinderen over te nemen. “ Wij zien de noodzaak hiervan en zijn ervan overtuigd dat hiervoor onder de inwoners van de gemeente Groningen voldoende draagvlak is. Wij staan dus klaar voor als dat nodig is,” zo schrijft het college.

Hulporganisaties hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen opgeroepen om ‘ten minste 500 kinderen’ op te vangen uit overvolle kampen in Griekenland. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks vroeg het college van B&W daarom twee weken terug om zelf een deel van deze kinderen op te vangen binnen de gemeente Groningen.

De stad Idlib in Syrië is sinds het begin van het jaar een strijdtoneel geworden tussen Syrische- en rebellengroepen. Bijna een miljoen mensen zijn hiervoor op de vlucht geslagen.  Op het Griekse eiland Lesbos zitten nu van 19.000 mensen in vluchtelingenkampen, waar er plek is voor nog geen 3.000. Er staan  24.000 vluchtelingen voor de Griekse grens in Turkije te wachten op opvang in de EU.