SP maakt zelf nieuwe verordening voor referendum

nieuws
foto: Annemarieke Hunze

De raadsfractie van de SP werkt aan een voorstel om opnieuw referenda in Groningen mogelijk te maken. Dit omdat het presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, niet op korte termijn een referendumverordening actief wil maken. Vanwege de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer is dat namelijk nodig.

De SP wilde onlangs een referendum over de toekomst van het afvalbeleid. De coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie voelen daar niets voor. Volgens SP-raadslid Daan Brandenbarg doen ze dat om “een referendum over DIFTAR te dwarsbomen.” Bij DIFTAR betaal je naar het gewicht van het afval dat je aanbiedt.

Brandenbarg wil niet dat een kleine meerderheid in de raad het afvalbeleid bepaalt. Daarom wil hij een referendum. Dat deze partijen dit dwarsbomen getuigt van arrogantie en angst voor de mening van inwoners, aldus Brandenbarg. Zijn partij gaat nu zelf een nieuwe verordening voor een referendum maken. “Wij gaan binnen en buiten de raad de boer op zodat inwoners die stem wel krijgen,” zegt het SP-raadslid.