KNMI geeft ‘code oranje’ vanwege zondagstorm

nieuws
Foto: Arnold Paul - Selbst erstelltes Foto, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=447913

Het KNMI heeft zaterdagmiddag op voorhand ‘code oranje’ afgekondigd vanwege de naderende zondagstorm. De waarschuwing geldt vanaf zondagavond 20.00 uur.

De weerwaarschuwing heeft te maken met storm Ciara die zondag over het land gaat trekken. In de ochtend trekt de wind aan waarbij er in het kustgebied zware windstoten voor kunnen komen van 75 tot honderd kilometer per uur. In de tweede helft van de middag trekt de storm verder aan waarbij er, bij de passage van een actief buiengebied, windstoten voor kunnen komen van honderd tot honderdtwintig kilometer per uur. Voor dit actieve buiengebied geldt ‘code oranje’. Deze waarschuwing geldt tot zondagavond 23.00 uur. Voor eerder op de zondag geldt er een ‘code geel’.

Wat betekent ‘code oranje’?
Met de kleurcode waarschuwt het KNMI voor zware windstoten die schade kunnen veroorzaken. Zo is er risico op omvallende bomen of losse takken die naar beneden kunnen komen. Het KNMI adviseert om maatregelen te nemen om schade te voorkomen.

Gevolgen
Op verschillende plekken in het land wordt er zaterdagmiddag koortsachtig overleg gevoerd. Zo hebben spoorbeheerder ProRail en vervoersbedrijf NS elkaar opgezocht. De vraag die bij hen op tafel ligt is of de dienstregeling ook moet worden aangepast. Zaterdagmiddag volgt daar duidelijkheid over. Ook de KNVB houdt de situatie in de gaten. Zaterdag maken zij duidelijk of de eredivisiewedstrijden die voor zondag op het programma staan, door kunnen gaan. Of de wedstrijden in het amateurvoetbal doorgaan wordt zaterdagavond om 20.00 uur besloten.

Later meer.

Deel dit artikel: