‘Geld regeert de woningmarkt’

Het geld regeert de woningmarkt, dat zegt wethouder wonen Roeland van der Schaaf. ‘We proberen op allerlei manieren daar wat aan te doen.’

De druk op de woningmarkt is heel groot en in alle sectoren, van sociale huur tot dure koopwoningen, zijn er tekorten. Daarom moet er heel snel veel bijgebouwd gaan worden. Op locaties als het Suikerunieterrein en de Eemskanaalzone is er nog ruimte en nieuwbouwplannen moeten versneld worden uitgevoerd. De wethouder zoekt naar mogelijkheden om in te grijpen en doet, onder meer, onderzoek naar een woonplicht.

Meerdere steden doen op dit moment onderzoek naar een woonplicht.

Deel dit artikel:

 1. En bij voedseltekort verplichten we boeren alleen voor eigen consumptie te zaaien. Dat houdt de prijs die je voor die aardappels vragen kunt lekker laag. Alleen plaats voor keuterboeren i.v.m. de hongersnood. Of het aanbod in de toekomst daardoor dramatisch verkleind wordt, doen we nog onderzoek naar.

 2. Echt een heel goed punt @WOCA!
  Dan kunnen die boerenschuren die leeg staan omgebouwd worden tot woningen..
  Ik zou echt wat met dit gouden idee doen.
  Succes.

 3. Oorzaak: de ECB met nul rente politiek en lager zelfs waar het niet kan gaan dan alleen maar door kunstmatig de rente naar beneden te drukken en duizenden miljarden euro’s uit het niets bijdrukken, waarmee de markten worden overspoeld en zodoende huizenprijzen verziekt worden en geen toegevoegde waarde meer hebben en de hogere prijzen slechts nog geldontwaarding uitdrukken.

  Huizenkopers/beleggers en banken klampen zich vast aan rendementen die uiteindelijk fictie zullen zijn en wegvallen zodra de ECB stopt met gratis geld uitlenen aan banken. De ECB zal dat niet doen, omdat het doel van de ECB m.i. ergens anders op is gericht. Wat dat mag zijn zullen de helderen van geest zien zodra de volgende crisis een feit is.

  De gemeente Groningen heeft verzaakt en loopt wederom achter de fanfare aan. Woonplicht en versneld bouwen was zinvol geweest als dit 5-10 jaar terug was gebeurd, nu is het niet eens meer mosterd na de maaltijd.

  Even wachten nog op de moeder alle crisissen, waarbij die van 2008 verbleekt. Dan eens zien wat er nog overeind blijft. Linksom of rechtsom, maar ooit zal het breekpunt er komen, al dan niet kunstmatig in gang gezet. Het kan een hyperinflatie crisis zijn of een ‘simpele’ Lehmann bank achtige crisis, bijv. door het laten omvallen van de Deutsche Bank?

 4. Tranen met tuiten van een huilende van der Schaaf, dezelfde welke het eerst mogelijk maakte dat sociale huurwoningen aan de reguliere woonmarkt werden onttrokken om zo geschikt te maken voor studenten bewoning. Hierdoor en heirmee werden en worden miljoenenwinsten gemaakt door lieden welke nu door van der Schaaf cs met een beschuldigende vinger worden nagewezen.

  U zou zich diep moeten schamen van der Schaaf, misschien is daar nu het moment om uit te gaan zien naar een andere inkomstenbron? Want als wethouder heeft u zichzelf zo langzamerhand ongeloofwaaridg gemaakt om nog langer in dienst van deze gemeente (als wethouder) te werken.

 5. De recessie begint waarschijnlijk in 2020 al. Dan neemt de druk vanzelf weer af. Niet dat je dan maar moet stoppen met bouwen want de vorige crisis heeft een groot gat geslagen dat nog lang niet gevuld is. Dan moeten de banken natuurlijk wel meewerken en niet de woningmarkt weer op slot gooien door niets te willen lenen.

 6. Een uitstekend verhaal van van der Schaaf. En prima dat hij initiatieven ontwikkelt om de excessen in de woningmarkt terug te dringen.

  @Middenweg, uw betoog is gelul en in gelul kun je niet wonen (citaat Jan Schaefer, PVDA politicus))

 7. Als je als politicus na 1995 nog denkt iets positiefs te kunnen doen door de dempende werking van prijsvorming te torpederen, is dat echt heel triest. Verdiep je een keer in de honderden empirische – goed herhaalbare – experimenten die evenzoveel universiteiten de afgelopen 150 jaar hebben uitgevoerd. Het riekt gewoon naar cliëntelisme. Als ik maar betaalbaar een woning kan kopen, hoef ik niet te huren en heb ik verder schijt aan de gevolgen voor talloze anderen. Het gevolg is gewoon dat de woningvoorraad minder toeneemt. Vuig links egoïsme.

 8. Dit is GEEN uitstekend verhaal @Merel

  ‘”in gelul kan je niet wonen’ en voorkomen is beter dan genezen.

  Heeft Jan Schaefer in de jaren 70 ooit ontmoet, tijdens een renovatieproject in de Hoogte. Maar dat was een andere tijd Merel. Roeland van der Schaaf is een kind van Wim Kok en dus van de neoliberale principes. En tegenwoordig zelfs woordvoerder van het kapitaal, de projectontwikkelaars.

  Het staat ook overal haaks op. Zoals het verstenen van steden, terwijl er subsidievormen aanwezig zijn, voor bijvoorbeeld het aanleggen van een geveltuintje.

  De krapte is ontstaan door allerlei lokprocedures zoals het erasmusprogramma, waardoor de stad Groningen 7000 buitenlandse studenten erbij heeft gekregen. De Hanze en de RUG verdienen een godsvermogen en pronken daarmee. Het commerciële vastgoed heeft daarin een gat in de markt gezien en veel van de huizen opgekocht en omgetoverd tot studentenkamers. Waardoor de regulier woningzoekende is veroordeeld, tot vaak een peperdure nieuwbouwwoning. Ook in de sociale huursector kan men niet meer terecht, omdat deze woningen ook vaak vergeven zijn aan alleen de urgente gevallen. Indirect worden de stadjers bestookt met hoge woonlasten. Door de krapte die dit heeft veroorzaakt. Zoals de OZB.

  Ondertussen dit ook gebruikt of misbruikt, alsof de economie van Groningen het geweldig doet. Door de drukte die dit heeft veroorzaakt. 2 uurtjes werk in de week is volgens de nieuwe definities van het CBS een arbeidsplaats. Vroeger was dit 12 uur. Iemand die 2 uurtjes in de week werkt, is daarbij geschrapt uit het werklozenregister. Vroeger 12 uur. Het is pure manipulatie. Omdat de horeca alsook de supermarkten hoogtij vieren door de komst van deze buitenlandse student, worden deze pulpbanen eveneens hiervoor misbruikt.

  Helaas kent Groningen geen volksvertegenwoordiging.

 9. @ Merel, laat mij raden, je werkt of hebt gewerkt in een veilige beschermde omgeving als ambtenaar. Jij hebt nog nooit je eigen broek op hoeven houden en praat mee met de waan van de dag, de echte wereld, wat er zich op straat afspeelt ken je niet en daar heb je ook nog nooit iets van meegekregen. Verdiep je nu eerst eens in de materie voor je dit soort onzin gaat schrijven.
  Wil je daadwerkelijk de woningnood in deze stad op gaan lossen, start dan met het stopzetten van de instroom aan butenlandse studenten en breng het totale aantal aan studenten in deze stad terug met een 20.000.

  Zou Schaefer nog geleefd hebben en hij had jou bijdrage gelezen dan had hij jou naderhand aangekeken en je gevraagd: “Wie betaald jou om dit soort onzin uit te kramen?”

 10. Hij zegt het zelf al: “Geld regeert de markt”. Laat dat geld dan optimaal voor je werken in plaats van – net als Schaefer – een miljoenentekort voor de Gemeente op te bouwen. Eind jaren 80 geloofde niemand van de linkse elite nog in de maakbaarheidsgedachte van o.a. Schaefer. Zes jaar geleden ook al 43 miljoen tekort wegens ‘tegenvallende grondopbrengsten’. De schat bedoelde dat de Gemeente zoveel vroeg dat het voor niemand meer uit kon om te bouwen en dat ze de nog te realiseren opbrengsten vooraf al wel een uitgavebestemming had gegeven.

  Het liefst zadelt Van Der Schaaf de stad – net als de PvdA 30 jaar geleden – weer op met een armoedeprobleem. Stemmen winnen met betaalbare huizen voor de linkse elite (vriendjes paaien met de GKB à raison van 70 miljoen tekort) en onderin stemmen winnen door de armoedzaaiers cultureel te verheffen met een stadspas. Ook weer met hartelijke dank van de linkse kunst- en cultuurelite overigens.

  Eerst zou er minstens 15 jaar niet op het suikerunieterrein gebouwd worden. Inmiddels komt er wat. Niet iets wat door vraag en aanbod wordt bepaald. We kunnen tegenwoordig huizen bouwen in een dag. In 2050!! wordt het suikerunie project afgerond. Een megalomaan visioen met als doelgroep de linkse elite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *