“Laat de minister onze gemeentebegroting eens in elkaar zetten”

De politiek in het Noorden moet de barricaden op. Met die oproep kwam de fractie van de SP woensdagavond in de gemeenteraad.

“We moeten miljoenen bezuinigen”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “De afgelopen jaren hebben we heel veel taken uit Den Haag overgenomen terwijl daar te weinig geld tegenover staat. Tegen dit probleem lopen wij aan, maar je ziet ook andere gemeenten er mee worstelen. Na jaren lobbyen wordt het nu tijd voor actie. De afgelopen weken hebben we de leraren, de bouwvakkers en de boeren dat zien doen, en daar moeten wij ons bij aansluiten.”

De oproep van Dijk kon rekenen op flink wat steun. Onder andere van GroenLinks. “Ik denk ook dat het heel goed zou zijn als de minister van Financiën eens stage komt lopen hier in Groningen”, zegt raadslid Jasper Been. “Dat hij eens de gemeentebegroting in elkaar gaat zetten zodat duidelijk wordt met welke problemen wij te dealen hebben.” Wanneer de actie precies plaats gaat vinden is nog onbekend. “Maar het moet wel een grote Groningse actie worden, besluit Dijk. “Behalve raadsleden en wethouders is het ook belangrijk dat instellingen, woningbouwcorporaties en huurders zich hier bij aan gaan sluiten.”