Hooligans gaan ook actie voeren voor Zwarte Piet

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De groep “The Hooligan Scene” heeft op Facebook aangekondigd om zaterdag tijdens de Sinterklaas intocht in Groningen net als vorig jaar naar het Emmaplein te gaan om actie te voeren voor Zwarte Piet.

Dat leidde er vorig jaar toe dat de hooligans de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) aan vielen. De politie moest ingrijpen. De hooligans zeggen dat KOZP thuis moet blijven om het kinderfeest niet te verstoren.

De anti Zwarte Piet demonstranten hebben van de gemeente een vak gekregen op het Emmaplein om te protesteren, omdat zij Zwarte Piet racistisch vinden.

Ook een groep pro Zwarte Piet actievoerders heeft een vak op het Emmaplein. Die willen vreedzaam demonstreren, omdat zij vinden dat Zwarte Piet bij de Nederlandse tradities hoort. Deze groep zegt “niks te maken te hebben met wat de hooligans gaan doen”.

Deel dit artikel:

 1. @Sjoerd Je hebt gelijk, demonstreren op een kinderfeest of tussen feestvierende kinderen is niet gepast.
  Tot nu toe heb ik wel uit de media begrepen dat alleen de pro PZ demonstranten agressief zijn, en niet de KOZP demonstranten. Je mag altijd demonstreren, waar dan ook voor of tegen, maar agressiviteit moet aangepakt worden. Het verhaal over de AFA ken ik niet, maar als dat klopt dan is het zeker terecht dat de politie ingreep.
  Verder blijf ik bij mijn verhaal hierboven. Waarom beide kanten niet gewoon wat water bij de wijn doen en het uiterlijk wat aangepast wordt, zodat iedereen weer tevreden is, begrijp ik niet. Het is het niet waard om hierover oorlog te voeren.
  Polderen dus.

 2. @Appie

  Het geluid wat men daarbij verkondigd, is ook niet de juiste weg ‘zwarte piet is racisme’. Voor een aantal jaren geleden kwam mij dit mij voor de eerste keer ten gehore. Daarvoor zijn deze associaties er nooit geweest.

  Als men dit anders zou hebben aangepakt, door het verhaal te vertellen, dat men er last van heeft, dan zou er ook meer begrip uit de samenleving zijn. Maar door te verkondigen ‘zwarte piet is racisme’ is grof.

  Maar kom niet met leugens, alsof er onderwijzers zijn die hun leerlingen met een donkere huidskleur uitmaken als ‘zwarte piet’. Daar geloof ik niets van. Want de PABO kent ook een therapeutische inslag. En die is er niet opgericht om kinderen te beschadigen. Dan wil ik ook namen horen! En hoor je niet thuis in het onderwijs.

 3. De regels vanaf nu.

  Let op:

  1) Spelling
  2) Idioom
  3) Argumentatie (met name drogreden, maar ook veel ad hominem: in wezen ben je dan af)
  4) inhoud

  Zelf even je eigen stukje bekijken. Dat is het beste.

  Het bevragen van het eigen en elkaars standpunt (socratisch), het onderzoeken van de geldigheid van als feiten aangevoerde uitspraken is geen overbodigheid. Nee.
  ‘Vroeger was het zo of niet zo dus nu ook of niet’: dit argument geldt dus niet. (Zie punt 3)

  Of je iets niet of wel leuk vindt, doet niet ter zake. Voorbeeld: Ik wil iets niet of wel. Argument: omdat het niet of wel leuk is.

  Dat is dus geen geldend argument. Sorry (Valt ook onder punt 3)

  Punt 3 is belangrijk, inderdaad. Maar vergeet 1 en 2 niet.

  Ten slotte twee dingetjes over geschiedenis en cultuur (punt 4): Een basale kennis van (de theorie van) het concept ‘cultuur’ is noodzakelijk. (Stel Vragen als: wat is dat eigenlijk, cultuur? En: kun je het hebben? Als in bezitten? Kan cultuur opeens worden afgepakt? Hoe dan? Is cultuur een statisch gegeven? Of juist veranderlijk?)

  Bovendien: (neem dit aan) geschiedenis, hoe wij naar onze eigen geschiedenis kijken is onderdeel van een debat dat fundamenteel is en (hoe kan het ook anders) gevoerd wordt volgens ongeveer dezelfde regels als hierboven.

  Succes ermee. ‘The whole world is watching’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *