Stoptober is van start

Vandaag is het 1 oktober en dat betekent dat Stoptober van start is gegaan. Rokers proberen met deze actie in de maand oktober 28 dagen lang niet te roken.

Roken is slecht voor je, en mensen die verslaafd zijn, vinden het moeilijk om te stoppen. Daarom proberen stoppende rokers het deze maand samen. De meeste rokende studenten van de Hanzehogeschool vinden Stoptober onzin. ‘Ik denk dat het iets commercieels is en je doet toch iets voor jezelf. Als ik wil stoppen dan stop ik dan wel,’ zegt een student. ‘Voor nu vind ik het nog lekker om te roken. Maar toevallig heb ik vanmorgen net met een huisgenootje afgesproken om vanaf woensdag mee te gaan doen aan Stoptober,’ aldus een andere student van de Hanzehogeschool.

Hanzehogeschool wil een rookvrije generatie genereren. De meningen zijn onder de studenten verdeeld of zij een rookvrije generatie ook belangrijk vinden. ‘Roken is wel gewoon heel ongezond voor je, dus ik snap wel dat ze dat willen’, zegt een student van Hanze. ‘Iedereen moet lekker doen wat hij of zij zelf wil. Ik vind niet dat er zo’n groot probleem van moet worden gemaakt,’ zegt een student.

Er geldt een rookverbod op het Zernikecomplex van Hanze. Voor de meeste studenten werkt dit verbod niet. ‘Ik steek nu wel minder snel een sigaret op, omdat ik eerst tien minuten moet lopen voordat ik bij een rookzone ben. Maar het motiveert mij nog niet om echt te gaan stoppen,’ zegt een student. ‘Het doet me niet echt heel veel, als ik wil stoppen met roken moet het bij mezelf vandaan komen.’