Stop Voor De Witte Stok laat mensen blind- en slechtziendheid ervaren

Vandaag is de Dag van de Witte Stok. Op deze dag vraagt de Oogverenging samen met de Koninklijke Visio aandacht voor gevaarlijke verkeerssituaties waarbij blinden of slechtzienden betrokken zijn.

De Oogvereniging en de Koninklijke Visio voerden actie bij het Gedempte Zuiderdiep om dit probleem aan de kaak te stellen. Volgens een onderzoek van Stop voor de Witte Stok heeft 77% van de stokgebruikers een vervelende situatie in het verkeer meegemaakt waarbij zij werden genegeerd bij het oversteken van een straat. Tevens bleek uit het onderzoek dat één op de drie mensen met een visuele beperking zich onveilig voelt in het verkeer.

Bij de actie hadden mensen zelf ook de mogelijkheid om een zebrapad over te steken met een visuele beperking. Zij kregen een bril op die het zicht bijna en compleet tot nul bracht.’Het was een beetje chaotisch, want je weet niet of er mensen naast je lopen of fietsen en of er mensen aankomen’, aldus een voorbijganger.

De gemeente Groningen probeert zoveel mogelijk te doen aan dit probleem. ‘We moeten goed luisteren naar de mensen die niets kunnen zien om zo aan hun wensen tegemoet te kunnen komen. Denk hierbij aan wegmarkeringen bijvoorbeeld’, zegt Jan Pieter Loopstra van de PvdA.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *