Plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Joodse Louis en Ewald

Bij de voormalige Tuindorpschool in Haren is gistermiddag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de twee Joodse scholieren Louis en Ewald Wolff. De plaquette werd onthuld in bijzijn van wethouder Philip Broeksma.

Initiatiefnemer Piet Horst kon het niet verdragen dat er nooit werd gesproken over wat er met de twee klasgenoten was gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Louis en Ewald zaten op school in Haren toen de oorlog uitbrak en verschenen op een gegeven moment niet meer op school. De klasgenoten van de twee Joodse jongens konden moeilijk begrijpen wat er aan de hand was. ‘Wij begrepen eerst niet wat er aan de hand was. Daar waren we te jong voor’, zegt Piet.

Oud-klasgenoot Jaap Bakker kwam veel bij Louis en Ewald over de vloer. ‘Ik kwam vaak bij de jongens over de vloer en bleef daar dan ook vaak eten. Ik kreeg daar altijd een lekker stukje vlees. Het waren doodnormale jongens, en ja, op een gegeven moment kregen ze die ster.’

De school waar de leerlingen op zaten ligt vlakbij een spoorwegovergang waar de trein van Westerbork naar Oost-Duitsland en Polen langs ging. Hierlangs reed ook de trein waarin Louis en Ewald werden afgevoerd. ‘Mijn vader zei tegen mij: ‘die klasgenoten van jou komen nooit meer terug’, herinnert Piet zich nog.

Wethouder Philip Broeksma was onder de indruk. ‘Het is een hele emotionele ontmoeting van oud-klasgenoten met elkaar, maar ook het besef wat er met deze jongens gebeurd is.’

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *