“Honderden mensen de dupe door falen UWV”

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Honderden mensen zijn zwaar de dupe door een tekort aan verzekeringsartsen. Dat stelt de vakbond FNV. Minister Koolmees moet dan ook ingrijpen bij het UWV.

174 mensen verliezen hun volledige inkomen als gevolg van een onjuist uitgevoerde arbeidsongeschiktheidskeuring door het UWV, district Noord. Daarnaast krijgen 301 mensen hierdoor een lagere IVA-uitkering. ‘Het is schandalig wat er met deze mensen in Groningen gebeurt door onjuist handelen van de overheid. Er moet echt werk worden gemaakt van het opleiden en aanstellen van nieuwe verzekeringsartsen’, aldus FNV-bestuurder Erica Hemnes.

“Ze zijn door het tekort aan artsen jaren aan hun lot overgelaten, kregen vervolgens te horen dat ze volledig arbeidsongeschikt zijn en nu horen ze dat ze helemaal geen of nog een heel kleine uitkering krijgen,” zegt Erica Hemmes. ‘Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet orde op zaken stellen bij het UWV. Wij onderzoeken nu of we hiervan een rechtszaak maken.’

Deel dit artikel:

 1. Algemene malaise door toenemende incompetentie. Dat zie je overal. Mensen hebben de aandacht niet meer bij hun werk. Gaat allemaal nog veel erger worden.

 2. dat zijn nou oplichters eerste klass alles papier werk wat zoek raakt waar de mensen de dupë van zijn en WORDEN en NOOIT hun FOUTEN toegeven
  DIE UWV MOET OP SCHOP DAN KOMEN ZE ACHTER HEEL VEEL DINGEN!!!!!! LICHTERS

 3. Ok, wat is er nou eigenlijk aan de hand?
  Puinhoop bij de UWV, dat lijkt me duidelijk en dat graag snel oplossen.
  Daarnaast een aantal (honderden? als ik het goed begrijp) mensen die van die puinhoop hebben kunnen profiteren door onterecht een periode blijkbaar onterecht een uitkering te hebben mogen ontvangen.
  Goed.
  Laat ze dat dan maar lekker houden, en nu graag weer over tot de orde van de dag.

 4. Ik vind het ernstig dat de mensen van het UWV oplichters worden genoemd. Niets zo veranderlijk als sociale wetgeving. Steeds weer moeten aanpassen. Kost ook tijd en geld. Daarnaast is ’t niet mogelijk om zomaar ’n blik artsen open te trekken. Hou eens op met schelden. Er gaan dingen fout maar er gaat ook heel veel goed. Dat mag ook weleens gezegd worden.

 5. Dit speelt al heel lang, met een objectiveerbare Whiplash, na twee aanrijdingen werd ik gewoon weer goedgekeurd. Geen normale werkgever had nog interesse. Veel geklooi, beroep ingesteld, UWV kwam niet opdagen en een normaal dossier lag niet bij de rechter. Rechter ging helemaal mee met het UWV. Dus al kwamen ze niet eens, ik redde het niet.

  Leven gaat door, ik wilde een baan op normaal niveau. Overal kregen de werkgevers subsidie maar ik werd geacht 40+ en soms 60+ uren te werken. Niet vol te houden. Crisis, geen werkgever die het ook maar durfde. Zelfs.schoonmaakwerk werd ik voor afgewezen. Uiteindelijk voor mijzelf begonnen, het mantra destijds van het UWV.

  Met niets beginnen, alles zelf doen, boekhouding bijhouden, resulteerde in een hersenbloeding.

  Slim gespeeld van het UWV, hoe betaal je mensen zo weinig mogelijk uit. Naar de filestijnen gaan in de oude WAO regeling met een uitkering die gelijk is aan de bijstand. Gescheiden inmiddels. Ex geeft niets meer om onze kinderen.

  Machteloos naar de kloten gaan. Hoe komt het dat een organisatie als UWV met mensenlevens bepalend om gaat maar geen zorgplicht heeft?

 6. Dat Uwv moet eens flink met de bezem doorheen

  En welk bedrijf heeft nu eigen medewerkers die’t bezwaar en beroep doen.
  Ik kan er echt met m’n hoofd niet bij.
  Lekker dan Slager keurt z’n eigen vlees

  Ik zelf ben voor mijn Wia keuring gekeurd door vz arts in opleiding zonder enige supervisie.
  Dit mag wettelijk al helemaal niet in feite is dit rapport ongeldig.
  Er staan ook nog eens echt wat fouten in wat niet strookt met de werkelijkheid.

  Daarbij ook nog eens een arbeidsdeskundige die mijn opleidingsniveau op papier omhoog heeft gebracht en mijn gewerkte uren omlaag gezet. Resultaat geen Wia
  Ook dit is geknoei en door dit geknoei een valse uitkomst
  In feite is dit knoeien in iemands dossier, wat mogelijk nog strafbaar is ook.
  Onzorgvuldige tot stand koming dossier.

  Eind deze maand alweer de zoveelste hoorzitting
  Eerder al een rechtszaak gehad waarbij de rechter uwv een paar keer flink op de vingers tikte.Omdat ik met een hoop Feiten aankwam. Rechters zijn er langzaam ook echt klaar mee.

  Vele burgers zijn flink de dupe

 7. Ik heb een arbeidsongeschiktheids pensioen in Spanje al 2 jaar en mag maar 25% werken. En Nederland heeft me afgewezen voor een WIA uitkering .heb een bezwaarschrift ingediend en nu 17 weken wachten of ik toch recht heb op wia uitkering. En aan de Polen geven ze een uitkering en aan een Nederlander niet hoe is dat mogelijk

 8. Het enige wat wij willen is erkenning. Hulp en voldoende financiële draagkracht om rond te komen…. wij kiezen hier niet voor. Niet korten maar helpen

 9. Geen goed woord over voor het UWV. Als je vanuit de ww wordt afgekeurd wordt je eerder weer aan het werk gestuurd dan wanneer je vanuit werk wordt afgekeurd! Dit is niet objectief meten.
  Ik ben al 3x weer aan het werk gegaan en steeds weer uitgevallen. Nu krijg ik 70% en nog steeds als tijdelijk afgekeurd. Hoe vaak moet ik nog aan het werk terwijl t niet gaat. Uwv is ziekmakend!

 10. Ik vindt uwv ook ruk. Kort Na faillissement van werkgever kreeg ik te horen ms te hebben. Ik wilde graag aan t werk, zolang dit nog mogelijk is. Een jaar gewacht voor de keuring door verzekeringsarts. Conclusie hij weet het ook niet. Af of goed keuren. Ach blijf nog maar 1/2 jaar in ziektewet. Je heb recht op 2 jaar dusssss. Snapt hij nu niet dat ik wil weten waar ik aan toe ben? Inmiddels wordt mn gezondheid wel beroerder dus weet ik zelf niet wat ik wil. Maar echt je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. En antwoord 0,000

 11. Ik heb veel te danken aan het uwv toen ik als een hond door mij werkgever op straat werd
  geschopt 26 dienst jaren .ik was. heel ziek en ben er nooit meer beter van geworden .dat weet
  mij werkgever nu ook. maar toen niet.

 12. Dat er grote fouten zijn en worden gemaakt is duidelijk. Dat het UWV een grote, breed vertakte overheidsorganisatie is, die in opdracht van de overheid maatwerk moet leveren en met alle vernieuwingen en wetswijzigingen mee moet veranderen, moet ook duidelijk zijn. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de landelijke overheid om te zorgen, dat de aanvrager van een uitkering op de juiste manier beoordeeld wordt, in overeenstemming met wat in de wet is vastgelegd. Voortdurende controle op een grote organisatie als het UWV is dan ook een must. Ik begrijp ook dat verzekeringsartsen (vroeger “keuringsartsen” genoemd) geen makkelijke baan hebben. Niets is zo vervelend als uitkeringsontvangers te moeten herkeuren en beter te moeten verklaren, als ze niet beter zijn. Wetten, regels en bepalingen zetten zo’n arts helemaal vast. Het beroep van verzekeringsarts moet aantrekkelijk worden gemaakt in die zin, dat de arts kan doen, waar hij/zij voor aangesteld is, namelijk het ethisch verantwoord keuren van de gezondheid en arbeidsinzetbaarheid van de cliënt.

 13. De schrijver heeft geen kaas gegeten van de materie. Een lagere IVA-uitkering bestaat niet. Je kunt wel van een IVA naar een WGA-uitkering gaan en die is inderdaad lager. Het krijgen van een uitkering of juist niet, is een rekensommetje. Men kijkt hoeveel je verdiende en zet dat af tegen wat je, met jouw beperkingen, kúnt verdienen. In passend werk en dat is dus vaak niet je eigen, oude, werk. Als je meer dan 65% van je oude loon kunt verdienen, dan krijg je geen uitkering. De meeste reacties gaan vooral over het vermeende onrecht wat hen is aangedaan. Natuurlijk is het zuur dat een ander wel geld krijgt en jij niet. Het feit dat je geen uitkering krijgt, wil niet zeggen dat UWV zegt dat je niks mankeert. Gelukkig gaat er bij het UWV ook heel veel goed.

 14. Waarom zijn mensen toch altijd zo meedogenloos in hun reactie, alsof bijna iedereen die arbeidsongeschikt is en een uitkering krijgt een zakkenvuller is. Staan zij er wel eens bij stil dat het grootdeels om mensen gaat die wel willen werken, maar niet kunnen en dat dat heel veel leed met zich mee brengt en dat ze zelf zomaar ook in die situatie terecht kunnen komen. Dan wil je toch ook netjes behandeld worden!!!

 15. Helaas ben ik echt arbeidsongeschikt kon ik maar werken .ik bwn absoluut geen zakkenvuller zoals vele mensen zeggen
  Als je zegt ik ben arbeidsongeschikt dan wordt je als aso bestempelt je gaat je bijna nog schamen dus als iemand met 2 benen wil ruilen voor 1 been ap me even en wat het UWV betreft ben ik het met gonny eens elk half jaar maken ze nieuwe regels in den Haag daar is niet tegen op te werken .
  De mensen van het UWV zijn heel begripvol en overwerkt

 16. Ben een keer door een verzekeringsarts uit de ziektewet gedonderd terwijl ik een gebroken rugwervel had en erg veel pijn. Zijn naam was de heer vlerken. Hij was dus een echte vlerk. Maar Ja ik heb blond haar en blauwe ogen en een typische hardwerkende Nederlander en dan mag dat dus!!!! Heeft mij zeeeeer veel leed pijn en geld gekost. Dus nog hartelijk bedankt hoor mijnheer vlerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *