GroenLinks vreest meer overlast door vliegoefeningen boven Groningen

nieuws
Foto: Falcon Photography via Flickr (CCL 2.0)

GroenLinks is bang dat plannen van het Rijk om het laagvlieggebied voor defensie te vergroten, gaan zorgen voor veel overlast. Daarom dient de fractie woensdag een motie in bij de Provinciale Staten van Groningen om hier tegengas aan te geven.

In de plannen van het Rijk wordt het laagvlieggebied vanaf 2023 van de luchtmacht boven Groningen en de Groninger Wadden uitgebreid, met onder andere aansluiting op gebieden in Duitsland.  Boven de Waddenzee, Friesland, Drenthe en het Noordwesten van Groningen ligt nu al een laagvlieg-corridor  GroenLinks Statenlid Arjen Nolles zegt hierover: “Van inwoners hoor ik van de overlast. In de avonduren komen urenlang vliegtuigen over. De te verwachten overlast vanaf 2023 is veel groter. Het gaat dan niet alleen om een veel groter gebied boven Groningen, maar met de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter wordt ook gevlogen met een straaljager met een veel hogere geluidsbelasting.”

Voor de Statenvergadering van woensdag 8 oktober heeft GroenLinks samen met 50+ een motie-debat aangevraagd over de kwestie. Nolles: “Het is belangrijk om nu te laten weten waar we staan. Het liefst laten we een unaniem geluid horen vanuit Provinciale Staten. Hoe breder we samenwerken, hoe sterker we staan.”