GroenLinks twijfels over bodycams Arriva-stewards

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

GroenLinks is het er niet mee eens dat stewards van Arriva bodycams in de treinen gaan gebruiken. Arriva start een proef om de veiligheid in de treinen te verbeteren.

De Statenfractie van GroenLinks Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over het voorgenomen gebruik van bodycams . GroenLinks voorziet hierbij een mogelijke schending van grondrechten, vooral over de privacy van de reizigers. “De inzet van dergelijke onorthodoxe maatregelen vereist een diepgaande afweging”, aldus Statenlid Bas de Boer. ”Wij zijn bang dat hier te makkelijk aan voorbij wordt gegaan. Zijn treinen echt zo onveilig dat stewards met bodycams uitgerust moeten worden?”

Bovendien hangen er momenteel al camera’s in de treinen, dus ziet GroenLinks de toegevoegde waarde van deze maatregel niet. De Boer: “Wij zijn daarom ook benieuwd of er alternatieven zijn overwogen, die hetzelfde doel op een betere manier kunnen bereiken. Een veilig gevoel bij reiziger en personeel is voor ons essentieel, maar wij zien niet hoe de inzet van meer camera’s hierbij helpt.”