“De provincie had een hoop plannen, maar er is nooit concreet iets afgesproken”

nieuws
Café Friescheveen. Foto: Google Streetview

Café Friescheveen aan de Meerweg in Haren raakt een deel van haar grond kwijt. De provincie wil een waterverbinding aanleggen tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer, en heeft daarvoor de grond nodig. Onderhandelingen tussen de provincie en het café liepen op niets uit. Daarom onteigent de provincie de grond.

De provincie wil de waterverbinding aanleggen omdat het water uit de Drentsche Aa schoner is dan dat in het Paterswoldsemeer. Daardoor zal de kans op blauwalgen omlaag gaan. De route loopt via de schipsloot bij het Friescheveen en gaat onder een nieuwe brug nabij het café door. Vervolgens loopt de verbinding naar de voormalige camping waar een nieuw natuurgebied moet ontstaan. De definitieve plannen werden vorige maand door de provincie gepresenteerd.

De plannen bestaan inmiddels 17 jaar, zei Jean-Paul Dubois van Café Friescheveen in het programma Haren Doet op OOG Radio. “In 2002 hebben we vernomen dat de passage moest gaan komen. Toen is de provincie bij ons geweest om te overleggen over wat wij er van vonden, en ze gaven aan grond nodig te hebben. Toen kwamen ze met een hoop voorstellen, en eerlijk is eerlijk, iedereen wil natuurlijk het beste voor zichzelf, dus je zet altijd wat hoger in. Maar vanaf het begin af aan zijn er een hoop beloftes heen en weer gegaan vanuit de provincie naar ons”, zegt Dubois.

Daarna liep het wat hem betreft niet zoals gehoopt. “Een hele hoop dingen zijn niet waargemaakt eigenlijk. Er waren een hele hoop plannen, bijvoorbeeld om het gebouw opnieuw op te bouwen. Uiteindelijk is daar helaas nooit echt concreet een afspraak over gemaakt tussen beide partijen. Uiteindelijk is de provincie het afgelopen jaar begonnen met de onteigeningsprocedure, de provincie heeft die procedure doorgezet en de grond onteigend.”

De kwestie is uitgedraaid op een gerechtelijke procedure. “Nu zitten we in de rechtbank, puur om te kijken wat volgens de rechter de compensatie moet zijn voor de grond en de schade die gaat ontstaan”, aldus Dubois.

Luister hier het hele interview met Jean-Paul Dubois:

Hoe de plannen ook uitpakken, Dubois is niet van plan het café te sluiten. “Wij gaan gewoon door. Mijn moeder is momenteel de eigenaar nadat mijn vader helaas overleden is in 2017. Zij zet het sowieso door, en het is de bedoeling dat mijn vrouw en ik het uiteindelijk over gaan nemen. Wij hopen dan nog wel een jaar of 40 door te gaan.”