‘Wij maken het verschil, nu het kabinet nog!’

Een unieke staking in Den Haag: Jeugdzorg staakt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van hun bestaan. De minister moet volgens de organisaties nu oplossingen bieden voor alle problemen die in de jeugdzorg zijn ontstaan.

Een aantal jaar geleden besloot het kabinet namelijk om de jeugdzorg te decentraliseren. Gemeenten hebben nu de bestuurlijke verantwoordelijkheid. Dit ging echter gepaard met flinke bezuinigingen, waardoor er meer werk voor minder mensen kwam. Jeugdzorg kampt nu landelijk met enorme personeelstekorten en overschotten aan werk, terwijl er geen budget is om dit op te vangen.

Medewerkers van Jeugdbescherming Noord zijn vandaag om 07:15 vertrokken met een bus richting Den Haag. Eerder liet directrice Nathalie Kramers al weten dat de nood hoog was: ‘Met zo’n grote werkdruk, heb je steeds meer jeugdbeschermers die een andere baan gaan zoeken. En dat is het laatste wat we moeten willen. Medewerkers lopen door al het extra werk op hun tenen en raken overspannen. Dat is dan weer schadelijk voor de gezinnen en kinderen die wij helpen, die hebben er baat bij dat een gezinsvoogd het volledige traject met hun door loopt.’

‘Medewerkers moeten zorg zelf betalen’

Een medewerker van Jeugdbescherming Noord laat weten: ‘Medewerkers worden ziek van de werkdruk, er zijn enorme wachtlijsten waardoor kinderen en ouders niet of te laat de hulp krijgen die nodig is. Er is wel geld toegezegd, maar dat is het gedeeltelijk terugdraaien van een hele grote bezuinigingsoperatie. Medewerkers moeten de zorg/ hun werk zelf betalen wat als een van de weinigen is er bij ons geen ruimte voor een fatsoenlijk CAO en geen loonsverhoging zoals door de regering steeds als nodig voor alle Nederlanders gewenst wordt geacht.’

Medewerkers van Jeugdbescherming Noord met protestshirts: ‘Wij maken het verschil, nu het kabinet nog!’

 

Bovenstaande video:  Een emotionele toespraak van een moeder die niet op tijd de juiste hulp kreeg.

Onderstaande video:  Een minuut stilte, gevolgd door het luchtalarm.

Deel dit artikel: