“Verdwijnen acteursopleiding is doodsteek voor cultureel Groningen”

Het voornemen om de richtingen Acteur en Musicalperformer van de opleiding Artiest van het Noorderpoortcollege te laten verdwijnen is de doodsteek voor cultureel Groningen. Dat is de mening van betrokkenen bij de opleiding.

Aanleiding voor het laten verdwijnen is het voornemen van de minister dat het wat minder mag met het aantal pretopleidingen. Vorig jaar besloot Den Haag om al zeventien procent minder instroom toe te staan, daar komt nu achttien procent overheen. “Daarmee werkt de kaasschaafmethode niet meer”, zegt Harry Bouma van de school. “Een opleiding moet ook rendabel zijn waardoor er een minimum aantal studenten nodig is.” Het Noorderpoort heeft om die reden samen met mbo-scholen in Friesland en Overijssel besloten om de opleiding te herverdelen. “Hier houden we de opleidingen Dans en Muzikant, Leeuwarden houdt acteur en Zwolle Musicalperformer.”

Op het Noorderpoort laten ze het er niet bij zitten. “We hebben de afgelopen dagen allerlei mensen en instellingen aangeschreven”, vertellen Basz de Jonge en Elvira Bolhuis die Alumni-student aan de opleiding zijn. “Als deze opleiding uit Groningen verdwijnt dan is het de doodsteek voor cultureel Groningen. Verschillende theatergezelschappen in en rond de stad Groningen zijn afhankelijk van de acteurs die deze opleiding hebben gevolgd. Als deze opleiding er niet meer is, dan betekent dit dat er veel minder aanwas is.”

Volgende week vergadert de Tweede Kamer nog over het besluit van de minister. Volgens Bouma is het een formaliteit maar De Jonge en Bolhuis hopen dat het schrappen van de opleiding nog voorkomen kan worden.

Deel dit artikel: