‘Paspoortprofessor’ Rijksuniversiteit mogelijk betrokken bij omstreden paspoorthandel

De Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov is in opspraak geraakt omdat hij betaald advies aan de Maltese regering gaf over de handel in paspoorten.

Daarnaast blijkt, uit onderzoek van Nieuwsuur, dat Kochenov gewerkt heeft voor organisaties die financiële belangen hebben bij de paspoorthandel. De Rijksuniversiteit Groningen twijfelt, naar eigen zeggen, niet aan de wetenschappelijke onafhankelijkheid van de hoogleraar. De universiteit heeft Kochenov wel verzocht om zijn activiteiten voor IMC, een internationale lobbyorganisatie voor de handel in verblijfsvergunningen en paspoorten stop te zetten. Ook stelt het een onderzoek in naar de activiteiten van de hoogleraar.

Kochenov zelf laat, via zijn advocaat, weten dat zijn invloed marginaal is geweest bij de Maltese overheid in de zaken waarover hij heeft geadviseerd. Ook meent Kochenov dat de voornaamste activiteiten van IMC bestaan uit het organiseren van congressen voor de leden en andere geïnteresseerden, en het behartigen van de belangen van de leden