‘GGD moet screening naar psychiatrische symptomen doen bij jongeren’

nieuws
Foto: Tumisu via Pxabay

Kim van Slobbe-Maijer, promoverend kinder- en jeugdpsychiater bij het UMCG, adviseert om bij jeugdigen vanuit de GGD laagdrempelige screening naar psychiatrische symptomen te doen. Daardoor kunnen jongeren met auditieve hallucinaties (het horen van stemmen) beter worden behandeld.

Slobbe-Maijer ontwikkelde een nieuwe psychotherapie voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar die de invloed van stemmen in hun hoofd verminderd. De therapie richt zich op het versterken van de vaardigheden om met stemmen horen om te kunnen gaan. Het doel is om begrip en controle over stemmen horen te vergroten, waardoor de invloed van het stemmen horen en het lijden afnemen.

Van Slobbe laat in haar onderzoek zien dat jeugdigen die zelf hulp zoeken, in veel gevallen niet alleen veel last hebben van stemmen horen, maar ook lijden onder verschillende en vaak meerdere psychiatrische aandoeningen. Zij pleit ervoor dat jeugdigen die stemmen horen een brede klinische screening krijgen. Van Slobbe adviseert daarom bij jeugdigen vanuit de GGD  een laagdrempelige screening naar psychiatrische symptomen te doen.