Brandweer redt eend uit met botulisme besmette vijver

De Groninger brandweer heeft maandagavond een ernstig verzwakte eend uit een vijver aan de Oliemuldersweg gered. Hulpdiensten gaan er vanuit dat het water in de vijver besmet is met botulisme.

“Afgelopen vrijdag zijn al zo’n twintig dode eenden uit het water gehaald”, vertelt Martin Nuver van de incidentenwebsite 112groningen.nl. “Nu bleken er nog drie levende watervogels in de vijver te zitten, waarvan er een eend ernstig verzwakt was. Die heeft men proberen te redden.” Behalve de Dierenambulance Groningen werd ook de brandweer voor de reddingsactie ingeschakeld. “Uiteindelijk heeft men de verzwakte eend weten te redden. Een andere eend en een waterhoen waren de hulpverleners te snel af.”

Volgens Rick ten Cate van tencatefotografie.nl is het botulisme inmiddels vastgesteld. “De dode eenden zijn vrijdag direct naar Lelystad overgebracht waar onderzoek is verricht. Daaruit is inmiddels vastgesteld dat het om botulisme gaat.”

Botulisme
Botulisme is een bacterie die zorgt voor spierverlamming bij met name watervogels en vissen. Niet de bacterie zelf veroorzaakt de symptomen, maar het toxine, dat door de bacterie afgescheiden wordt. Deze botuline zorgt voor een blokkade in de signaaloverdracht van de zenuwen naar de spieren. Er zijn zeven verschillende typen botulinen waarvan er drie gevaarlijk zijn voor de mens. Om welke variant het aan de Oliemuldersweg gaat, is onbekend.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl