Billenknijpen voor aannemerscombinatie Herepoort

Het wordt een spannende dag voor aannemerscombinatie Herepoort. Het is nog een kleine 24 uur te gaan voordat zaterdagochtend om half zes hydraulische persen de tunnelbak onder de spoorlijn Groningen-Zwolle duwen.

Inmiddels is 18.000 kubieke meter zand uitgegraven. Er wordt nu fijn zand gestort en ingetrild. Daarop komen betonnen platen van zes meter breed, met daarop een stalen profiel waarover de 6.ooo ton zware tunnelbak moet gaan schuiven. De pers  drukt de bak telkens twee meter vooruit totdat hij veertig meter verderop op zijn plaats ligt.

Dat punt hoopt de aannemer zaterdag tussen elf en twaalf uur te bereiken. “Het spannendste moment is dat de bak van de huidige rails op het  profiel komt wat we vandaag nog moeten aanleggen. We hebben dus nog wel wat te doen vandaag”, zegt woordvoerder Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort.

Een jaar geleden mislukte de plaatsing omdat de grond onder de bak niet stevig genoeg bleek.  “Als hij er ligt gaan we wel een feestje vieren.”

Deel dit artikel: