‘Omvaller’ brengt Oekraïens voetbalteam via Eelde naar Alkmaar

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Dinsdagmiddag landde voor het eerste een Antonov An-74TK-200 op het vliegveld in Eelde. Het Oekraïense toestel van Motor Sich Airlines bracht het voetbalteam FK Marioepol naar Nederland. De ploeg speelt donderdag in de derde kwalificatieronde voor de Europa League tegen AZ.

Het toestel, met zijn kenmerkende motoren bovenop de vleugels, heeft meerdere bijnamen. De NAVO heeft het toestel de codenaam ‘coaler’ gegeven, maar in Rusland is het vernoemd naar een bekend strip- en animatiefiguur, Tsjeboerasjka. De naam hiervan is afgeleid van het Russische werkwoord voor omvallen.

Na de landing gingen de spelers van de Oekraïense club per bus verder naar Alkmaar.

 

Deel dit artikel:

  1. Kennelijk zijn ze ook begonnen met het zonnepark op de luchthaven. Wat een lelijk vliegtuig trouwens. Eelde was zeker de goedkoopste luchthaven om te landen.

  2. Lelijk? kom nou, het is een prachtig vliegtuig en bovendien ook nog eens ontzettend praktisch. Elk westers toestel zou problemen hebben met het vliegen op de vele soorten achteraf vliegveldjes waar deze Antonov met gemak kan landen.
    Een westers toestel krijgt er gelijk de wereld aan aarde, graspollen, konijnen en andere losliggende rommel in de motoren en is dan meteen vleugellam. Omdat de An-72 de motoren hoog op de vleugels heeft is dit toestel daar veel minder gevoelig voor en krijgt er tevens een extra beetje lift mee waardoor de startbanen veel korter kunnen zijn voor dit vliegtuig. Een prachtvondst van deze Oekraiense vliegtuigbouwer. Je hebt bovendien ook nog eens een beter uitzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *